Отидете към основна версия

1 882 35

Русия планира предолимпийски „Игри на БРИКС“

  • русия-
  • олимпийски игри-
  • брикс-
  • спортисти-
  • състезание

В руския град Казан през юни следващата година

Източник: БГНЕС

Русия, която е отстранена от много международни спортни събития заради войната в Украйна, заяви в четвъртък, че ще организира състезание през следващата година за членовете на алианса БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, предаде "Ройтерс".

Говорейки на срещата на върха "Русия-Африка" в Санкт Петербург, руският министър на спорта ,Олег Матицин, каза, че спортисти от страните от БРИКС ще бъдат поканени да участват в събитието в югозападния руски град Казан следващия юни.

„Ние разработваме нови видове състезания“, цитира думите му агенция РИА. „Отново подчертавам: ние не създаваме алтернатива на Олимпийските игри. Ние сме самодостатъчна държава.“

Игрите на БРИКС, които според Матицин ще включват 25 дисциплини, ще се проведат само месец преди началото на Олимпиадата в Париж.

Международният олимпийски комитет (МОК) издаде през март набор от препоръки към международните спортни федерации, за да позволи на руските и беларуските спортисти да се завърнат като неутрални играчи, след като бяха отстранени от участие след нахлуването на Москва в Украйна миналата година.

МОК все още не е взел окончателно решение за участието на тези спортисти в Игрите в Париж, но президентът на комитета, Томас Бах, каза, че те не трябва да бъдат наказвани за действията на своите правителства.

Спортистите от Русия и Беларус получиха право да се състезават като неутрални на Азиатските игри в Ханджоу в Китай, за да им помогнат да спечелят точки, за да се класират за Олимпиадата в Париж, което разгневи някои страни, които смятат, че не трябва да им се дава път до Игрите.

Руските власти твърдят, че е дискриминационно да се забранява на спортисти на страната да участват в Олимпиадата и да ги лишават от националните им символи като знамето или химна.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания