Отидете към основна версия

2 914 49

Смъртна присъда за извършителя на най-голямото антисемитско нападение в историята на САЩ

  • нападение-
  • сащ-
  • питсбърг-
  • антисемитизъм

То бе извършено в Питсбърг през 2018 г.

Източник: БГНЕС

Днес извършителят на тежкото антисемитско нападение в Питсбърг през 2018 г., което се превърна в най-смъртоносната атака на синагога в историята на САЩ, беше осъден на смърт от федерално жури. Робърт Бауърс, 50-годишен бял мъж, шофьор по професия, беше признат за виновен за 11 убийства със засилено обвинение за престъпление от омраза, което се случи на 27 октомври 2018 г. в синагогата "Дървото на живота" в Питсбърг.

Присъдата на Робърт Бауърс трябва да бъде официално потвърдена от федерален съдия утре. Въпреки това, изпълнението на смъртното наказание може да бъде забавено поради мораториума на федералните екзекуции, наложен от американското министерство на правосъдието, посочва агенция "AFP".

Още през 2019 г., федералният прокурор на Питсбърг обяви, че ще поиска смъртното наказание за извършителя на убийствата, подчертавайки "липсата на разкаяние от негова страна" и "омразата и презрението му" към евреите. Това нападение шокира цялата страна и подчерта необходимостта от борба с антисемитизма и омразата към малцинствата, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.

Свързани новини