Отидете към основна версия

1 964 45

САЩ искат да засилят американското военно присъствие на територията на Гърция

  • гърция-
  • сащ-
  • военно-
  • присъствие-
  • острови

Особено на гръцките острови

Източник: Shutterstock

Камарата на представителите на САЩ гласува поправка на проектозакона за бюджета за отбрана (NDAA), откриваща възможността за усилване на американското военно присъствие на територията на Гърция, особено на гръцките острови. Според в. "Прото тема", поправката насърчава министъра на отбраната и министъра на външните работи да представят доклад пред съответните комисии на Конгреса относно отношенията в областта на сигурността между двете държави.

Сенатът вече е одобрил своя законопроект, а сега Камарата и Сенатът водят преговори за изготвянето на окончателния текст, който ще бъде изпратен на президента Джо Байдън за одобрение.

Поправката на Камарата изисква докладът да бъде представен в срок от два месеца след подписването на окончателния законопроект (NDAA). Той ще обхване анализ на възможностите за изграждане на допълнителни бази или разширяване на военното присъствие на САЩ в Гърция, особено на гръцките острови, както и описание на правата за базиране, предоставени на САЩ според актуализираното Споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Гърция (MDCA), подписано на 14 октомври 2022 г. Отчетът също така ще включва описание на дейностите и инвестициите на САЩ в базите, както и оценка на нивото на сътрудничество в областта на сигурността спрямо изискванията на Закона за отбраната и междупарламентарното партньорство между двете държави от 2021 г.

По информация на гръцката агенция АНА-МПА, реализацията на тази идея предстои да извърви дълъг политически път. Въпреки това, предложението открива нови перспективи за сътрудничество между САЩ и Гърция в областта на сигурността и отбраната, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: