Отидете към основна версия

967 4

Скок в цените на лекарствата в Румъния

  • румъния-
  • аптеки-
  • цени-
  • лекарства-
  • медикаменти

Около 3000 лекарства станаха по-скъпи с 14%

Източник: Shutterstock

На 1 август в Румъния, цените на медикаментите в аптеките се увеличиха, като около 3000 лекарства станаха по-скъпи с 14%. Това засяга различни видове лекарства, включително и фолиевата киселина, препоръчвана по време на бременност.

Мнозина клиенти са изненадани и неудовлетворени от високите цени.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че увеличението на цените е до 14% и засяга по-евтините лекарства. Това увеличение е приложено за около половината от всички лекарства, които са одобрени в Румъния. Причината за това увеличение е, че някои лекарства с цена под 50 леи (местната валута) рискуват да изчезнат от пазара поради високите производствени разходи, и производителите заявиха, че не могат да се справят със ситуацията.

Министерството поясни, че увеличението на цените е свързано с актуализация заради инфлацията и засяга лекарства, които нямат заместител. Това е стъпка, която властите предприемат, за да се справят с нарастващите разходи в здравеопазването, но в същото време предизвиква въпроси и безпокойство сред гражданите, които се нуждаят от достъпни лекарства.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: