Отидете към основна версия

4 116 51

САЩ "врътнаха кранчето" на Нигер

  • кащ-
  • нигер-
  • правителство-
  • програми

Вашингтон преустанови програмите за подпомагане на правителството след преврата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ преустановиха програмите за подпомагане на правителството на Нигер, където пучисти завзеха властта, но ще продължат да оказват "жизненоважна" хуманитарна помощ на място, съобщи ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Вашингтон "преустановява някои програми за международна помощ в полза на правителството на Нигер", се казва в изявлението му. Но "доставките на жизненоважна хуманитарна и продоволствена помощ ще продължат", допълни държавният секретар.

В комюникето си Антъни Блинкън, който неколкократно е разговарял със сваления президент Мохамед Базум, допълва, че страната му продължава дейностите си в Нигер, там, където това е възможно, включително дипломатическите операции и операциите по сигурността, с оглед безопасността на американските служители.

Помощта за правителството "зависи от демократичното управление и зачитането на конституционния ред", казва още Блинкън и допълва, че Вашингтон ще продължи да преразглежда своята международна помощ и сътрудничество в зависимост от развитието на ситуацията на място".

САЩ категорично осъдиха свалянето на президента Базум, но за разлика от Франция и други държави до сряда не бяха наредили евакуация и все още не бяха спрели помощта си за Нигер, която е на стойност няколкостотин милиона долара. В статия, публикувана във "Вашингтон пост" в четвъртък вечерта, президентът Базум заяви, че "международната помощ представлява 40%" от националния бюджет.

САЩ разполагат с около 1000 войници в Нигер като част от борбата срещу джихадистките групировки в Сахел. Вчера военните от западноафриканския блок (ЕКОВАС) обявиха, че са готови да се намесят срещу пучистите, които завзеха властта в Ниамей на 26 юли, докато те пък на своя страна обявиха, че прекъсват военното си сътрудничество с Франция.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 41 гласа.

Свързани новини