Отидете към основна версия

1 032 7

Протести срещу насилието над жени в Сараево, Мостар и Зеница

  • босна и херцеговина-
  • насилие-
  • протести-
  • сараево-
  • мостар-
  • зеница

Заради тройното убийство в петък в Градачац, Югоизточна Босна

Източник: Shutterstock

Протести ще се проведат днес в Сараево, Мостар и Зеница заради тройното убийство в петък в Градачац, Югоизточна Босна. Това съобщи босненският портал "Кликс". Протестите ще се фокусират върху проблема с насилието над жени и неуспехите в борбата с него.

Лично кметът на Сараево Бенджамина Карич призова тези протести. Той покани всички граждани да дойдат в 18 часа пред катедралата в босненската столица. По същото време в Мостар започват протестите "Спрете убийствата на жени“, които ще се проведат на "Испанския площад".

Въпреки че законите в Босна и Херцеговина могат да бъдат подобрени с цел увеличаване на наказанията за подобни престъпления, превенцията все още е един от най-важните начини за борба с насилието срещу жени. Обществеността в момента се пита дали полицията и прокуратурата в кантон Тузла са направили достатъчно, за да предотвратят убийството на Низама Хечимович, която беше убита по особено жесток начин, с огнестрелно оръжие и на живо в "Инстаграм" от партньора си след брутален побой. След това той уби още двама души в Градачац и рани други трима. Властите в кантон Тузла подчертаха, че са необходими подходящи закони на държавно ниво, за да могат да реагират по-добре в подобни ситуации. Властите в Тузла започнаха разследване заради съмнения, че някой от полицията е издал местонахождението на убитата жена, както и че тя е подавала сигнал за насилие, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини