Отидете към основна версия

1 985 19

Призиви за присъединяване към "Вагнер'' бяха разкрити в Латвия

  • латвия-
  • вагнер-
  • група-
  • призив

Латвийската служба за държавна сигурност откри в интернет отделни преки и непреки призиви за записване в контролираната от Русия група

Източник: Shutterstock

Латвийската служба за държавна сигурност (VDD) е открила в интернет отделни преки и непреки призиви за записване в контролираната от Русия група "Вагнер".
Това заявиха представители на агенцията, съобщава "Укринформ", позовавайки се на Delfi.

VDD не предостави повече подробности за запитването, като отбеляза само, че такива реклами не са били открити преди това. VDD също припомни, че на граждани на Латвия е забранено да служат във въоръжени сили или военна организация на друга държава, която застрашава националната сигурност на страната.

Нарушаването на тази забрана води до лишаване от свобода до четири години. Онези, които активно участват във въоръжен конфликт, протичащ по границите на Латвия, насочен срещу териториалната цялост или политическата независимост на страната или по друг начин противоречащ на международното право, са изправени пред до 10 години затвор.

VDD призовава гражданите да съобщават за пропагандни реклами или други опити за вербуване на латвийци в групата Вагнер на имейл info@vdd.gov.lv или по телефона.

Както беше съобщено, в Полша се появиха рекламни стикери с призив за присъединяване към Wagner Group. Двама руски граждани бяха задържани за разпространение на пропаганда. И двамата са обвинени в шпионаж.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: