Отидете към основна версия

1 170 12

Блинкън разговарял с намиращия се в руски затвор американец Пол Уилън

  • пол уилън-
  • антън блинкън-
  • русия-
  • затвор-
  • сащ

Държавният секретар на САЩ казал на арестанта да запази вярата си

Снимка: trt.net.tr

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън снощи е разговарял по телефона с американския гражданин Пол Уилън, който е задържан в руски затвор, съобщи Си Ен Ен, като се позова на запознат със случая източник, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Високопоставеният американски дипломат казал на Уилън да "запази вярата си" и че "ние правим всичко възможно, за да те върнем у дома възможно най-скоро", разказва източникът на Си Ен Ен. Това е вторият път, в който Блинкън разговаря с Уилън, който е задържан в Русия вече повече от четири години, добавя източникът.

Разговорът се провежда в момент, когато администрацията на Байдън продължава да се опитва да убеди Русия да приеме сериозното предложение за освобождаването на Уилан, което тя е поставила на масата преди повече от осем месеца. Русия не е отговорила на тези опити по съществен начин, заявиха двама служители на администрацията пред Си Ен Ен.

Липсата на съществен руски отговор - наред с неправомерното задържане на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович по-рано тази година - е принудила САЩ да продължат да полагат усилия за търсене на друго предложение, което да поставят на масата, обясни един от високопоставените служители на администрацията.

Администрацията на Байдън продължава да търси по целия свят предложения, които биха могли да подтикнат Русия да освободи двамата неправомерно задържани американци, коментира Си Ен Ен. По думите на настоящи и бивши американски служители в момента САЩ нямат задържани високопоставени руски шпиони, което налага необходимостта да се обърнат за помощ към съюзниците си.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини