Отидете към основна версия

2 613 98

Путин: "Всички държавни служители да карат руски коли"

  • руска рубла-
  • автоваз-
  • русия-
  • санкции-
  • лада-
  • кремъл-
  • война-
  • украйна-
  • путин-
  • владимир путин-
  • автомобили-
  • държавни служители-
  • чиновници

Президентът Путин ясно заяви, че чиновниците, а и не само те, са длъжни да се возят на руски коли

Снимка: БГНЕС/ EPA

Както сочи статистиката - през юли в Русия са били продадени 500 000 коли, почти една трета повече, отколкото за същия период на миналата година, пише АРД.

Всяка трета нова кола е "Лада"

Лидер на пазара остава фирмата АвтоВАЗ, който с „Лада Гранта“ и „Лада Веста“ заема първите две места в списъка с най-продаваните автомобили. Всяка трета новозакупена кола е „Лада“. Спирането на производството в завода заради недостиг на автомобилни части е преодоляно, съобщи не без задоволство по руската държавна телевизия Андрей Карагин, шефът на монтажа в АвтоВАЗ. „Успяхме да възобновим работа. Първо с „Лада Гранта“, след което и с „Нива“. А тази година пуснахме и ново поколение „Веста“.

Санкциите се отразиха на покупките

Най-търсените коли през юли показват колко съществено се е променил пазарът на нови автомобили заради войната в Украйна и санкциите на Запада: извън „Лада“ на първите две места и двата модела „Нива“ в първата десятка, останалите фаворити са само на китайски производители. Ако се съберат заедно всички марки на съответните автомобилопроизводители, излиза, че през юни доминират „Лада“ и шест китайски компании, сред които „Джили“ и „Чери“. Търсенето на китайски коли се е утроило в сравнение със същия период на миналата година. На местата от осмо до десето са „Киа“ и „Хюндай“ от Южна Корея, както и „Тойота“.

Паралелен внос на „Киа“, „Хюндай“ и „Тойота“

Тези три марки не се внасят официално, а чрез посредници от съседните държави заради западните санкции – и без знанието на производителите. Това официално се нарича паралелен внос, обяснява АРД. Руското правителство е благословило с разпоредба този начин за заобикаляне на санкциите. Така се обяснава и защо макар по официални данни „Фолксваген“, „Опел“ и „Фиат“ да не са продали нито една кола в Русия през юли, тези марки се появяват в регистрационната статистика. Стигат дотам през сивия и през паралелния внос, които тази година вероятно ще съставляват 15 процента от общия брой на новозакупените коли. По този начин до руския пазар стигат и „Мерцедес“, „БМВ“ и „Фолксваген“.

Чиновниците трябва да карат руски коли

Президентът Путин от своя страна полага усилия да ликвидира търсенето на висококачествени коли западно производство, посочва АРД. Цитирани са неговите думи скорошно изказване: „Министерствата помолиха да имат право и занапред да купуват западни автомобили. Обясних, че това е абсолютно изключено, и че всички държавни служители в страната трябва да карат руски автомобили. Това ще бъде по-скромно от преди и е съвсем наред, всъщност дори е добре“. Всички чиновници трябва да разберат, че „че ние трябва да положим усилия за развитието на руските марки, на руските автомобили и на другите руски продукти“, каза още Путин.

От август - такса „рециклиране“ за вносните коли

За целта от първи август бе въведен следният инструмент: от двойно до четворно увеличение на т.нар. такса „рециклиране“ за вносните автомобили. Това може да обясни и рекордното търсене от последните месеци. Таксата ще се изчислява наред с другото и според кубатурата. В допълнение към митата и данъците за колата ще трябва да се плащат по още между 3000 и 10 000 евро. Вероятно поради това много руснаци са избързали с покупките на нови западни автомобили. Но понеже тази нова такса няма да важи за руските автомобили, марки като „Лада“ и „Москвич“ ще имат възможност да разширят пазарния си дял.

Автор: Франк Айшман АРД

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания