Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Август, 2023 19:00 2 906 62

"Много приказваш": учителят, принуден да бяга от Русия

  • украйна-
  • александър сайфулин-
  • турция-
  • русия-
  • учител-
  • владимир путин-
  • война-
  • бягство

Мой приятел ми каза, че трябва да бягам и аз незабавно си купих билет за Истанбул, казва Александър

"Много приказваш": учителят, принуден да бяга от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пълното му име е Александър Евгениевич Сайфулин. До октомври 2022 той преподавал история в колеж в Москва и се стремял да говори откровено за войната на Русия срещу Украйна. Призовавал също и към толерантност спрямо представителите на ЛГБТИ-общността. Докато не започнал да получава анонимни заплахи. Сега Сайфулин кандидатства за убежище в Германия, където с него разговаря кореспондент на ДВ.

Проблемите на Сайфулин започнали още преди началото на войната в Украйна. Постъпили оплаквания, че младият учител (тогава Александър бил на 31 години) "политизира действителността". Очевидно на някого не се е харесало как учителят говори за Владимир Путин и Алексей Навални. Самият Сайфулин казва в тази връзка, че не е коментирал ролята на Путин в историята и добавя, че "в Русия има твърде много проблеми".

Още новини от Украйна

Откровени разговори за войната

След началото на руската инвазия в Украйна учителите били задължени да преподават нови уроци – тъй наречените "Разговори за важните неща". "Когато прочетох указанията, разбрах какво мога и какво не мога да твърдя – например – дали Украйна е съществувала като самостоятелна държава, дали там има националистически бандеровски режим и дали той е антируски", спомня си Сайфулин.

По думите му директорката на колежа е поискала от преподавателите да предоставят аудиозаписи на лекциите, за да се увери, че "не мамят". Сайфулин разказва, че още в първия си час предупредил учениците, че понякога ще спира записа, за да им даде възможност да говорят открито за случващото се. "Децата се интересуваха защо е започнала войната, след като Украйна не е нападнала Русия, питаха какво ще се случи с тях, признаваха, че се срамуват и наричаха Путин престъпник. Радвам се, че изключвах диктофона, защото щеше да има проблеми и за мен, и за децата", споделя той днес.

Поради това се получил не един цял запис, а 14 отделни аудиофайла. Когато поискали обяснение от учителя по история, той казал, че имало проблем със записващата техника. Лъжата минала, но още тогава Сайфулин осъзнал, че се движи по острието на бръснача. „Но пък запазих добри отношения с учениците“, казва той.

Когато станали известни зверствата в Буча, Сайфулин казал на учениците си, че "с оглед на наличните доказателства" отговорността за военните престъпления в Буча е на руската армия и призовавал учениците да не вярват на пропагандата.

Освен това Сайфулин призовавал в часовете за толерантност и уважение към хората, независимо от сексуалната им ориентация. "Казвах, че не трябва да се интересуваме от това кого обича един човек. Не съдете, най-важното е да обичате някого."

Тормоз и бягство през Истанбул

През есента на 2022 г. нещата станали сериозни: първо от скрит номер Сайфулин получил анонимно съобщение: "Умри!". Издирването на автора на текстовото съобщение не дало резултат, а няколко дни по-късно учителят получил и анонимно обаждане. Когато Сайфулин попитал кой се обажда, анонимният човек казал само "Много приказваш. И учиш децата на всякакви глупости" и затворил.

Тогава Сайфулин разбрал, че заплахите са свързани с работата му. "Излязох в отпуск по болест от стрес. След това, на 9 октомври, получих още едно текстово съобщение, в което между другото се казваше: "Знам, че живееш с един мъж.“ Посочен бил и точният адрес. Малко по-късно му били изпратени шест видеофайла чрез Телеграм от потребител със символ Z: "Косите ми настръхнаха. Това бяха моите лекции. Осъзнах, че съм бил сниман и че всичко, което съм казал, ще ми донесе големи неприятности".

Още на следващия ден Сайфулин, без да губи никакво време, заминал за Истанбул, а оттам за Мюнхен, където поискал убежище. Още докато бил в Истанбул, той научил от свой приятел, че на следващата сутрин в дома му дошли двама непознати, които отказали да се представят и попитали дали Сайфулин живее там. Днес бившият учител знае, че в колежа, където е преподавал, е имало проверка. Също и това, че срещу него е образувано наказателно дело. ДВ изпрати запитване до директора на колежа, но не получи никакъв отговор.

Полиция била изпратена и в дома на майката на Сайфулин. "Синът ви е извършил много нарушения", казали ѝ полицаите. "Според тях аз съм фашист, подкрепящ "бандеровска Украйна". Много хора, които смятах за приятели, се отвърнаха от мен“, разказва бившият учител.

Сайфулин отказва да мълчи

Александър Сайфулин е убеден, че Украйна в крайна сметка ще спечели войната. Смята, че вече не може да се върне в Русия. Много хора се страхуват да говорят срещу войната, дори и да са извън Русия - поради страх от преследване. Мнозина тайно подкрепят Путин и войната, но мамят германските власти, за да не бъдат изпратени на фронта, обобщава Сайфулин наблюденията си върху някои руски граждани, търсещи убежище в Германия.

Автор: Михаил Бушуев


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    35 23 Отговор
    Грандиозната способност на Запада да създава грозни информационни фантоми по всякакви теми, които нямат нищо общо с реалността, е сериозно оръжие. Запада притежава цяла армия от пропагандисти, всеки от които лъже според мащаба на своята наглост .

    Коментиран от #7, #23

  • 2 Майна

    24 12 Отговор
    Ами ,,петоколонници,, има навсякъде..
    Погледнете в България какво гъмжило е...
    Ще се разбягат и тук като ,,хлебарки,,..
    Въпрос на ..малко време..
    Те да му мислят къде ще се ,,заврат,,
  • 3 Дългият

    19 33 Отговор
    Гледам фотото и виждам че тази нация няма оправяне...тези десетилетни промивки...от крепостничество директно в социализЪма...си е оказало необратимо влияние върху алкохолизираният руски мозък...А може ха да бъдат преди САЩ с тези природни дадености...

    Коментиран от #26

  • 4 СТАТИЯТА Е НЕКАДЪРНО СВОБОДНО СЪЧИНЕНИЕ

    33 19 Отговор
    СРЕЩУ РУСИЯ !
  • 5 Руснаков

    22 27 Отговор
    Пишещите тук проруски тролейбуси...ако тролите за пари...човек може да Ви разбере....но ако убежденията Ви са такива...няма спасение за Вас...объркали сте държавата...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гошо

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    абе таранкоолу,да не би не по-умните ватенки да не се стремят към същото?
  • 8 реру

    25 11 Отговор
    "... учителите били задължени да преподават нови уроци – тъй наречените "Разговори за важните неща"..."


    Още много нови уроци ще трябва да научат и преподават... Сега се подготвят новите учебници по история...

  • 9 Роза

    14 20 Отговор
    Ами добре е направил учителят, че е избягал!Няма да му е лесно в чужбина,но поне ще е спокоен за живота си и свободен, а не в затвора!Млад човек е,може да доживее времето ,когато Русия няма да е вече тоталитарна държава,и да се върне пак там!
  • 10 стоян георгиев

    18 19 Отговор
    Марш от Русия шпиони фашиски западни пропагандистики и от България марш
  • 11 Ролята в историята

    19 15 Отговор
    Руските старчета си мислят че могат да баламосват целият свят с лъжите си..не случайно техните "професионали" тука повтарят същите опорки..в Украйна много наистина умряха и са ранени около 1 милион човешки същества за да може един диктатор и бандата му крадци да стои на власт до гроб
  • 12 Наришкин

    16 11 Отговор
    Запада е чак така пропаднал
    че е вреден за здравето на
    НОРМАЛНИЯ РУСКИ АЛКОХОЛИК
  • 13 Ботуша на Сталин

    20 18 Отговор
    Тия пекинези от Дойче веле тоя път с рядко щастие ни заляха, направо замириса
  • 14 Правилно бяга в Турция!!!???

    19 8 Отговор
    Иначе може да отиде на Фронта, може и по далече, в Израел!!! Скалъпени истории!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 !!!?

    18 15 Отговор
    От снимката става ясно защо Радев и Копейкин непрекъснато говорят за "суверинитет".... ами защото се опасяват да не си загубим руския суверинитет !!!?

  • 17 КовидманЯк

    12 10 Отговор
    Дойче веле - майстори на сапунките и жалките пасквили.
  • 18 Военна операция

    12 5 Отговор
    Като свърши "войната", тогава може да си говори откровено колкото си иска. А в момента, не е приемливо. Тук също е препоръчително коментиращите да се придържат към опорките на Дойче веле, защото зимата ще им се пресече зелето.
  • 19 !!!?

    11 5 Отговор
    Така се пази "суверититет" !!!?

  • 20 Г-ца каприз

    15 15 Отговор
    "дали Украйна е съществувала като самостоятелна държава".....- твърдо НЕ....
    "дали там има националистически бандеровски режим"....-определено ДА....
    "дали той е антируски".... Смея да твърдя че освен антируски е определено и анти български .....

    Коментиран от #21

  • 21 !!!?

    14 8 Отговор

    До коментар #20 от "Г-ца каприз":

    Украйна съществува като суверенна държава, а Путин е този който до 2014 година чинно й плащаше наем за руските военни бази в Крим !!!?

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Марш обратно в пъкъла

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    Комунист

    Коментиран от #27

  • 24 ???!

    8 6 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    Както хамериканците плащат за базите си тук?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Клетка за птици

    12 6 Отговор
    КОЙ знае, какви ги е забъркал този нежен "мъж" в Русия и сега разказва врели -некипели, едва ли не някакъв джендър-борец срещу Путин се изкарва.
  • 30 Историк

    5 12 Отговор
    Така е, КГБисткия режим в Рузия винаги е действал по един и същ начин.

    Коментиран от #41

  • 31 Клоуни

    11 6 Отговор
    Като прочетох първите няколко реда ако тоя човек съществува изобщо е пълен бокук
  • 32 емил

    11 4 Отговор
    Предателите които получаваха част от заплатите си от Запада не само в училищата но и в Университетите бяха недосегаеми . Въпреки работиха в държавният сектор постоянно критикуваха и възхваляваха Запада . Бил съм свидетел когато плюеха ,че всичко в Русия е лошо няма нищо хубаво и убеждаваха младото поколение ,че Западът е " Рай място за живеене а Русия е "Ад: да заминеш от там е най правилното решение.- Гледах и не можах да повярвам това ще го кажеш в Америка или някоя Западна страна .? Не само от работа си но и ще бъдеш съден със сигурност ,че ще те лишат завинаги да работиш в държавният сектор е отделен въпрос но и поколението ти няма да може да работи в такива сфери като -в армията, в образователната система , в полицията и т.н.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Да те светна

    9 1 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    В щатите направо ги гърмят.
  • 42 Зелев проблеми

    7 2 Отговор
    Колеж в Москва означава частно учебно заведение, а в такива са желани предимно учили на запад или болни соросоиди. Щом и там са възмутен от дрънканиците му означава, че човекът е зле с главата. Странно, че в Истанбул са били съгласни с половите му виждания, а в Германия такива като него бол, но не знае, че мигрантите са с предимство, но мечтите са безплатни.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ЛЕЛЕЕЕ

    3 4 Отговор
    КОЛКО ДРАМАТИЧНО КОЛКО ТРОГАТЕЛНО САМО ЗА ПОВТАРЯНЕТО НА УКРАИНСКИТЕ ЛЪЖИ ЗА БУЧА Е ЗА ЗАТВОРА ДРУГОТО БАШКА
  • 56 Русоробски фронт

    5 4 Отговор
    Те руснаците са си много зле в главата. Толкова са зле,че дори не уважават учителите си. И много дълги години ще въздишат по САЩ и Китай които почти завладяха света и обикалят други планети със апарати и то благодарение на своите учители и ученици със критично мислене(тук не влизат црни от гетата а интелигентни спечелили по илимпиади по математика и др.)

    Коментиран от #57

  • 57 Ам чи

    3 2 Отговор

    До коментар #56 от "Русоробски фронт":

    УЧИТЕЛЯ НЕ ТРЯБВА ДА ЛЪЖЕ НАПРИМЕР ЗА БУЧА

    Коментиран от #59

  • 58 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    държавата плаща заплата на даскала с цел да не учи децата по приета образователна програма а да развива свободни съчинения на забранени от закона теми. За коя държава става дума.
  • 59 Русоробски фронт

    3 3 Отговор

    До коментар #57 от "Ам чи":

    Ти беше ли там? Или те индоктринираха на семинарите на Мутрофанова да мислиш в правилната посока зададена от Единна Россия?
    Учителят може да е всякакъв да говори,но целта му е да провокира критично мислене което ти няма как да разбереш за съжаление,освен в паметта ти запаметени спомени за козичките на село,барабонките,ливадите.....
  • 60 Урюрвкос

    1 3 Отговор
    че на кого му трябва критично мислене. Ако беше така купувачите на Лидъл щяха на пазар да ходят да видят как със брадвата се цепи месото на пържоли.

    Коментиран от #61

  • 61 Русоробски фронт

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Урюрвкос":

    Защото мислиш затова ти е лесно.Или си завършил преди повече от 19 г и осмисляш нещата макар богатата информация в нета.
    Не случайно Алберт Айнщайн е казал така: Логиката ще ви отведе от А до Я, въображението – навсякъде
    Затова в основата е критичното мислене.Ако си кон с капаци,просто няма смисъл.
  • 62 дойчеВеЦе

    0 1 Отговор
    Значи, скъпи ни козяци, тренирайте лека атлетика. Наблягайте на бягането на дълги разстояния и високия скок (през гранична ограда).