Отидете към основна версия

1 879 8

Повдигнато е обвинение срещу бившия австрийски канцлер Себастиан Курц

  • австрия-
  • канцлер-
  • бивш-
  • себастиан курц-
  • обвинение

За даване на неверни показания във връзка с разследването на скандал за търговия с влияние

Източник: БГНЕС

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц е обвинен в даване на неверни показания във връзка с разследването на скандал за търговия с влияние, свързан с Австрийската партия на свободата. Обвиненията се отнасят до изявленията, направени от Курц пред разследващата комисия на австрийския парламент относно назначаването на ръководител на държавния холдинг ÖBAG. Според обвинението, Курц е дал невярна информация относно степента на своята връзка с плановете около холдинга.

Курц е представял ситуацията така, че е бил предварително информиран за назначаването, но не е участвал активно в процеса. Въпреки това, обменът на съобщения в чатове, които са били разкрити, дава основание на прокуратурата да предположи, че Курц е имал активно участие в избора на кадри.

Прокуратурата по икономическите въпроси и корупцията разследва Курц за даване на неверни изявления и посочва, че наказанието за това престъпление може да бъде до три години затвор. Курц винаги е отричал обвиненията.

Този случай добавя напрежение в австрийската политическа среда и се разследва във връзка с по-големия контекст на корупция и злоупотреби с власт в страната, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: