Отидете към основна версия

4 249 39

Рекорден брой разузнавателни самолети на НАТО във въздушното пространство над Румъния и Черно море

  • румъния-
  • нато-
  • самолети-
  • черно море-
  • разузнаване

Два самолета Boeing E-3 Sentry от силите на НАТО за ранно предупреждение и контрол (AWACS) са прелетели над Румъния, последвани от Boeing KC-135R Stratotanker

Източник: Shutterstock

След началото на войната в Украйна присъствието на разузнавателни самолети на НАТО във въздушното пространство над Румъния и Черно море не е изненадващо, но във вторник, 22 август, са регистрирани рекорден брой такива полети, съобщава изданието Adevarul.

Съобщава се, че два самолета Boeing E-3 Sentry от силите на НАТО за ранно предупреждение и контрол (AWACS) са прелетели над Румъния, последвани от Boeing KC-135R Stratotanker. Часове наред над делтата на река Дунав, а на моменти и над Черно море, е кръжал самолет Lockheed EP-3E Aries II на ВМС на САЩ. Във въздуха е забелязана още една необичайна машина – бомбардировач Challenger 650 ARTEMIS, който на пръв поглед изглежда като обикновен самолет. Позовавайки се на свои източници, Adevarul пише, че самолетът е оборудван със сензори и компютри, които позволяват прихващане и декодиране на вражески съобщения на разстояние от стотици километри. Самолетът е собственост на частна компания и въпреки че на борда му не е имало военнослужещи, експерти от Пентагона са свързани със сензорите му чрез сателит, а предаваните данни се използват в реално време.

И накрая, дрон Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk също е прелетял над акваторията на Черно море. Апаратът разполага с различни електрооптични и инфрачервени сензори, както и с високоточен радар, който му позволява да наблюдава 100 000 km² територия на ден - площ с размерите на Южна Корея или Исландия, поясняват от редакцията.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 34 гласа.

Свързани новини