Отидете към основна версия

1 452 12

САЩ: Военните преврати в Сахел пречат на борбата с тероризма

  • сащ-
  • преврати-
  • африка-
  • сахел-
  • тероризъм-
  • талибани-
  • нигер

Вашингтон поиска от афганистанските талибани да откажат да предоставят убежище на терористични групировки като "Ал Каида" и "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ предупредиха, че серията от военни преврати в африканския регион Сахел ще попречи на борбата с тероризма и поискаха от афганистанските талибани да откажат да предоставят убежище на терористични групировки като "Ал Каида" и "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, че Вашингтон следи внимателно терористичните заплахи в Африка и продължава да предоставя на африканските си партньори "изключително важна помощ за унищожаването" на клоновете на "Ислямска държава" и "Ал Каида".

Дългоочакваната среща на Съвета за борба с тероризма се състоя дни след като бе оповестено, че ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин и негови високопоставени сътрудници са загинали в самолетна катастрофа край Москва. Инцидентът е станал малко след завръщането им от Африка.

Наемници на "Вагнер" действат в Мали и Буркина Фасо, които са изправени пред нарастващи терористични заплахи, отбелязва АП.

На пресконференция след заседанието Томас-Грийнфийлд бе запитана какво трябва да направи Западът, за да стабилизира ситуацията в африканските страни, в които действа "Вагнер", с оглед на смъртта на Пригожин и последвалата несигурност около бъдещите мисии на руската наемническа компания в региона.

Тя не коментира информацията за Пригожин, но заяви: "Позицията ни относно "Вагнер" е добре известна. Техните действия в Африка са дестабилизиращи и ние сме насърчавали страните на континента да осъдят присъствието и действия им".

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Мария Заболоцка от своя страна обвини Запад за "намесата му в делата на суверенни развиващи се страни" и заяви, че това е изиграло "разрушителна роля" за подхранването и нарастването на тероризма, допълва АП.

Заболоцка каза, че Западът разграбва природните ресурси на тези страни и осигурява слабо развитие на икономиките им.

Тя допълни, че чуждестранните войски, водени от САЩ, са били в Афганистан повече от 20 години "под претекст за борба с терористите", но са си тръгнали, без да победят "Ал Каида", оставяйки след себе си огромно количество оръжия и военно оборудване. "В резултат на това западните оръжия, които бяха внесени в страната, за да се води борба с тероризма, се оказаха... в ръцете на самите терористи", каза Заболоцка, цитирана от АП.

По думите ѝ "Ислямска държава" се е появила в Африка в резултат на подкрепеното от НАТО въстание в Либия от 2011 г., с което бе свален и убит Муамар Кадафи, а страната потъна в хаос.

В доклад на ООН, разпространен на 14 август, се посочва, че "Ислямска държава" все още разполага с между 5000 и 7000 членове в Сирия и Ирак и че в момента нейните бойци представляват най-сериозната терористична заплаха в Афганистан, пише още АП.

Експертите, които наблюдават санкциите срещу ислямистката групировка, допълват, че през първата половина на тази година опасността от "Ислямска държава" остава висока.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини