Last news in Fakti

26 Август, 2023 05:09 1 436 12

САЩ: Военните преврати в Сахел пречат на борбата с тероризма

  • сащ-
  • преврати-
  • африка-
  • сахел-
  • тероризъм-
  • талибани-
  • нигер

Вашингтон поиска от афганистанските талибани да откажат да предоставят убежище на терористични групировки като "Ал Каида" и "Ислямска държава"

САЩ: Военните преврати в Сахел пречат на борбата с тероризма - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ предупредиха, че серията от военни преврати в африканския регион Сахел ще попречи на борбата с тероризма и поискаха от афганистанските талибани да откажат да предоставят убежище на терористични групировки като "Ал Каида" и "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, че Вашингтон следи внимателно терористичните заплахи в Африка и продължава да предоставя на африканските си партньори "изключително важна помощ за унищожаването" на клоновете на "Ислямска държава" и "Ал Каида".

Дългоочакваната среща на Съвета за борба с тероризма се състоя дни след като бе оповестено, че ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин и негови високопоставени сътрудници са загинали в самолетна катастрофа край Москва. Инцидентът е станал малко след завръщането им от Африка.

Наемници на "Вагнер" действат в Мали и Буркина Фасо, които са изправени пред нарастващи терористични заплахи, отбелязва АП.

На пресконференция след заседанието Томас-Грийнфийлд бе запитана какво трябва да направи Западът, за да стабилизира ситуацията в африканските страни, в които действа "Вагнер", с оглед на смъртта на Пригожин и последвалата несигурност около бъдещите мисии на руската наемническа компания в региона.

Тя не коментира информацията за Пригожин, но заяви: "Позицията ни относно "Вагнер" е добре известна. Техните действия в Африка са дестабилизиращи и ние сме насърчавали страните на континента да осъдят присъствието и действия им".

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Мария Заболоцка от своя страна обвини Запад за "намесата му в делата на суверенни развиващи се страни" и заяви, че това е изиграло "разрушителна роля" за подхранването и нарастването на тероризма, допълва АП.

Заболоцка каза, че Западът разграбва природните ресурси на тези страни и осигурява слабо развитие на икономиките им.

Тя допълни, че чуждестранните войски, водени от САЩ, са били в Афганистан повече от 20 години "под претекст за борба с терористите", но са си тръгнали, без да победят "Ал Каида", оставяйки след себе си огромно количество оръжия и военно оборудване. "В резултат на това западните оръжия, които бяха внесени в страната, за да се води борба с тероризма, се оказаха... в ръцете на самите терористи", каза Заболоцка, цитирана от АП.

По думите ѝ "Ислямска държава" се е появила в Африка в резултат на подкрепеното от НАТО въстание в Либия от 2011 г., с което бе свален и убит Муамар Кадафи, а страната потъна в хаос.

В доклад на ООН, разпространен на 14 август, се посочва, че "Ислямска държава" все още разполага с между 5000 и 7000 членове в Сирия и Ирак и че в момента нейните бойци представляват най-сериозната терористична заплаха в Афганистан, пише още АП.

Експертите, които наблюдават санкциите срещу ислямистката групировка, допълват, че през първата половина на тази година опасността от "Ислямска държава" остава висока.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    21 1 Отговор
    Американците помолиха вълците да пазят овцете.
  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    32 1 Отговор
    Като е изгодно на някой го наричат борба за демокрация, като не е го наричат тероризъм.

    Коментиран от #6

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 1 Отговор
    Когато САЩ те краде е 100% демокрация, когато не даваш на САЩ да те краде е диктатура и режим!
  • 4 ежко

    19 0 Отговор
    Вярното заглавие е "Военните преврати в Сахел пречат на борбата с тероризма който не подкрепяме"
  • 5 Сащ са терористична държава

    10 0 Отговор
    ЦРУ уби Пригожин. Само фашизираният Запад/Сащ имат полза от смъртта му.
  • 6 804

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Сащ са най-големия терорист. Сега унищожават Укрия.
  • 7 Васко делчев

    15 0 Отговор
    Терористи говорят за борба с тероризма. Сащ са олицетворение на тероризма по света, черпещ сили от сатанизма в тази държава. Хора, които създадоха терористи - например в Афганистан, унищожиха и обраха сума държави и хора, да говорят за тероризъм е повече от цинизъм..... Светът е крайно време да ги изгони тези от всякъде, за да живее в мир. Ако всички ги изолират те ще загинат за няколко месеца.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    По думите ѝ "Ислямска държава" се е появила в Африка в резултат на подкрепеното от НАТО въстание в Либия от 2011 г., с което бе свален и убит Муамар Кадафи, а страната потъна в хаос🤔🤔🤔

    ТаА дори не разбира какво признава ‼️
  • 9 БАЙ КУРТИ

    11 0 Отговор
    Мдаа, айде няма коментирам АФРИКА. Само ще спомена ИРАК. Откакто се настаниха/ докараха ДЕМОКРАЦИЯТА , американските. фирми са с нетна печалба над 200 милиарда. Същото се случва и в ЛИБИЯ . Богата държава а народът гладува, хаос, грабежи,.......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мнение

    11 0 Отговор
    Точно обратно е!
    Фащ създават терористичните групировки като талибаните,ИДИЛ и други ,за да завлядяват независимите държави и да ги колонизират.
    Няколко висши политически дейци са признавали многократно тези факти.
    Какво правят краварите в Нигер?
    Унищожават терористи или не дават на народа да се освободи от френските и американски колониалисти?
    Всичко е за урановите ,петролните запаси и златото, които колониалистите изнасят от поробените държави.С една сума "сатанинско" лицемерие.
  • 12 ТАЛИБАН

    5 0 Отговор
    ПОБЕДЕНИЯТ ВЪВ ВОЙНАТА В АФГАНИСТАН НЯМА ДУМАТА И ДА ИСКА И ДА НЕ ИСКА СЕ ТАЯ КАТО СИ ПЛАТИ РЕПАРАЦИИТЕ ЗА НАНЕСЕНИТЕ ЩЕТИ ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ