Отидете към основна версия

2 641 38

Армията на Габон: В името на нашия народ решихме да сложим край на сегашния режим

  • габон-
  • военни-
  • преврат-
  • режим-
  • армия

Група висши военни в страната твърдят, че са завзели властта в ранните часове на сряда

Източник: БГНЕС

Група висши военни в Габон твърдят, че са завзели властта в ранните часове на сряда, минути след като избирателният орган на централноафриканската държава обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат, предаде "Ройтерс".

Офицерите казаха по телевизионния канал Gabon 24, че представляват всички габонски сили за сигурност и отбрана. Те заявиха, че изборните резултати са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

В столицата Либревил се чуха стрелби след изявлението, обявяващо свалянето на Бонго, чието семейство управлява страната, която произвежда петрол и манган, повече от половин век, каза репортер на "Ройтерс".

Няма незабавен коментар от правителството на Габон, който е член на групата производители на петрол ОПЕК. Няма незабавни съобщения за местонахождението на Бонго, който за последно беше видян публично да гласува в събота.

Френският премиер Елизабет Борн каза, че Франция, бившият колониален владетел на Габон, следи отблизо ситуацията.

Ако бъде успешен, превратът ще бъде осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г. Последният, в Нигер, беше през юли. Военни са завзели властта и в Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад.

Нигер и други страни от Сахел се борят с ислямистки бунтове, които подкопаха вярата в демократичните правителства. Габон, който се намира по-на юг на атлантическото крайбрежие, не е изправен пред същите предизвикателства, но един преврат би означавал допълнителен знак за отстъпление на демокрацията в един нестабилен регион.

Семейството на Бонго управлява петролната, но бедна нация в продължение на 56 години. Неговите недоброжелатели твърдят, че той не е направил много, за да насочи своя петрол и други богатства към населението от около 2,3 милиона души, една трета от които живеят в бедност.

„Днес страната преминава през тежка институционална, политическа, икономическа и социална криза“, се отбелязва в изявление на офицерите, като се споменава, че изборите на 26 август не са били прозрачни и надеждни.

„В името на габонския народ... решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, казаха те.

Един офицер прочете съвместното изявление, заобиколен от дузина други във военни униформи.

Военнослужещите се представиха като членове на Комитета за преход и възстановяване на институциите.

Държавните институции, които те обявиха за разпуснати, включват правителството, Сената, националното събрание, конституционния съд и избирателния орган.

Имаше опасения от безредици след съботните президентски, парламентарни и законодателни избори, на които Бонго се бори за трети мандат срещу 18 претенденти. Екипът му отхвърли обвиненията в измама.

Но липсата на международни наблюдатели, спирането на някои чуждестранни предавания и решението на властите да спрат интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след гласуването, породиха опасения относно прозрачността на изборния процес.

Когато слънцето изгря, улиците на столицата Либревил изглеждаха спокойни и тълпи от любопитни жители се събраха навън. Някои аплодираха, когато група войници преминаха покрай тях в превозно средство, но нямаше признаци на масово празненство или тревога.

„Ако това се потвърди, това е още един военен преврат, който увеличава нестабилността в целия регион“, каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Няколко часа след съобщението на служителите достъпът до интернет изглеждаше възстановен за първи път след гласуването в събота, каза репортер на "Ройтерс".

Интернет обсерваторията Netblocks потвърди, че е имало известно възстановяване на свързаността в цялата страна.

Избирателният център на Габон обяви по-рано в сряда, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% от гласовете, а основният му съперник Алберт Ондо Оса е втори с 30,77%.

64-годишният Бонго наследи баща си Омар като президент през 2009 г. и беше преизбран на оспорвани избори през 2016 г.

Правителството каза, че спирането на мрежата и комендантският час са необходими, за да се предотврати разпространението на фалшиви новини и да се защити обществената безопасност. Държавата също спря достъпа до интернет за няколко дни след изборната победа на Бонго през 2016 г., което провокира бурни протести, при които сградата на парламента беше подпалена.

Габон осуети опит за военен преврат през януари 2019 г., след като войници превзеха за кратко държавната радиостанция и излъчиха съобщение, в което се казва, че Бонго, който е получил инсулт месеци по-рано, вече не е годен за служба.

Ситуацията беше възстановена часове по-късно, след като двама от заподозрените заговорници бяха убити, а други арестувани.

Деноминираните в долари облигации на Габон паднаха с близо 4 цента в сряда, а френската минна компания Eramet (ERMT.PA), която има големи манганови операции в Габон, заяви, че е спряла дейността си.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.

Свързани новини