Отидете към основна версия

3 440 50

Руските жени, които не се страхуват от Путин

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • кремъл

За мнозина обаче това е твърде опасно, тъй като в Русия за всяка критика на войната може да се получи дългогодишна присъда

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Те са започнали "маратон" срещу режима на Путин - членките на "Феминистката антивоенна съпротива", един от малкото гласове на протеста в Русия.

"Войната започва у дома, там трябва и да свърши. Та нали се храни от насилието вътре в нашето общество. Затова феминизмът е неотделима част от съпротивата срещу войната", казват активистките от руското движение "Феминистка антивоенна съпротива" (ФАС).

Тази организация е един от малкото гласове на протеста в Русия. Възниква от усещането за безсилие и от желанието да се направи нещо, разказва пред ДВ Екатерина - една от активистките на движението, която сега живее в Германия. Още на следващия ден след нахлуването на руската армия в Украйна на 24 февруари 2022-а година ФАС публикуват манифест, в който критикуват не само войната, но и патриархата, авторитаризма и милитаризма. Следват протестни акции - кръстове в дворовете в памет на загиналите в Мариупол, антивоенни стикери или замяна на табелките с цените в магазините с броя на жертвите. За мнозина обаче това е твърде опасно, тъй като в Русия за всяка критика на войната може да се получи дългогодишна присъда.

"Дори един да не отиде на война, това е прекрасно"

Днес ФАС работи зад граница и в нелегалност в Русия, във всички големи градове. Няма единна структура - движението е организирано хоризонтално с цел защита от преследване. А протестът става все по-внимателен. Така например, активистките печатат и разпространяват вестник за жени, в който между рецептите има препоръки как да се избегне мобилизацията. "Да избегнеш мобилизацията - човек да не отиде на война, според мен е прекрасно", казва друга активистка от движението, Олга.

"Това, което излиза наяве, е само върхът на айсберга - по-голямата част от дейността на движението не се анонсира никъде, за нея не се говори, за нея знаят само участниците, които са пряко замесени", обяснява Олга. Тя допълва, че може да става дума за юридическа или психологическа помощ, а противопоставянето на войната нарича "маратон".

"Докато Путин и този режим съществуват в Русия - мир няма да има", категорични са активистките. Те се обявяват за "справедлив мир, без окупирани територии, без робство и мъчения, затвор и експлоатация, без диктатура, без премълчаване на насилието във всяка негова проява".

"Феминистката антивоенна съпротива" от Русия получи тазгодишната Аахенска награда за мир, която активистките дойдоха да вземат с маски на лицата. Те посветиха наградата си на "руските жени и на ЛГБТИ хората, които са обект на преследване за своите антивоенни действия, идентичност и възгледи, както и на задържаните в лагерите и затворите".

Лауреат на наградата стана и организацията Human Rights Defenders Fund, която помага на активистите в Израел и на палестинските територии.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания