Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Септември, 2023 06:00 7 124 28

Защо Нидерландия гони 3000 души, избягали от Украйна

  • нидерландия-
  • украйна-
  • бежанци-
  • мигранти

Някои от засегнатите са създали група, която организира демонстрации, стартирала е онлайн петиция и апелира към правителството да преразгледа мерките

Защо Нидерландия гони 3000 души, избягали от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те са избягали от войната и от Украйна, но не са украинци - 3000 души, които Нидерландия е приела, но сега ги кара да напуснат.

Властите в Нидерландия ограничиха драстично правата на гражданите на трети страни, пристигнали от Украйна, които не са имали статут на постоянно пребиваване там, преди да я напуснат. От четвърти септември правителството в Хага прекратява всички права и помощи за бежанците от войната, попадащи в тази категория. Около 3000 души трябва да напуснат Нидерландия.

Още новини от Украйна

Когато програмистката Мариам Адешога от Нигерия пристига през 2019-а година в Киев, вижда пред себе си бъдеще, каквото в родната ѝ страна за нея като жена би било невъзможно. 30-годишната Адешога получила студентска виза, за да следва в Украйна и веднага се почувствала като у дома си.

"Никога не съм планирала да напусна Украйна", разказва тя пред ДВ. "Струваше ми се, че Украйна е толкова сигурна." Всичко обаче се променя с руското нахлуване на 24 февруари 2022 година. Подобно на своите украински колеги, в началото Адешога се криела в бомбоубежищата. Дни след началото на войната обаче избягала в Полша, след което продължила към Амстердам.

Предисторията на проблема

На втори март 2022 година Европейският съюз активира за пръв път Директивата за временна закрила от 2001-а, за да окаже бързо помощ на избягалите от войната в Украйна, без да е необходимо те да преминават през процедура за кандидатстване за убежище. Нидерландските власти избират най-либералното прилагане на правилата и приемат всички, напуснали Украйна, независимо от държавите им на произход.

Така Мариам Адешога и останалите граждани на трети страни получават същия пакет помощи като повечето украински граждани и постоянно пребиваващи, включително жилище, медицински грижи, средства за издръжка, както и достъп до образование.

Всичко това обаче сега приключва. Правителството разпореди, че тези около 3000 бежанци от войната, които не са имали право на постоянно пребиваване в Украйна, трябва да напуснат Нидерландия. Според Службата за миграция и натурализация, която е към Министерството на правосъдието и сигурността, със системата за пристигащите граждани на трети страни "се злоупотребява".

Писмо с искане за напускане

"За нас е изключително важно да осигурим защита на хората, които не се намират в безопасност в собствената си страна", обяви министърът за миграцията Ерик ван дер Берг. "В същото време не желаем да претоварваме общините." Министерството на правосъдието отхвърли многократните запитвания на ДВ за разговор с министъра.

"Ако не напуснете приюта навреме, общината може да предприеме стъпки, за да Ви принуди да го направите и ще Ви държи отговорен за разходите за това", пише в писмо от кмета на Харлем към засегнат от мярката на нидерландските власти. В него се настоява за напускане на платеното от държавата жилище до полунощ на четвърти септември.

"Ако не сте законен жител на Нидерландия, трябва да напуснете страната и повече няма да Ви бъде позволено да работите тук", пишат още властите. В случай, че получателят на писмото не напусне доброволно, правителството "може да организира принудително напускане", се посочва още в документа.

Властите предложиха по 5000 евро на засегнатите граждани на трети страни, за да напуснат доброволно Нидерландия. Единствената им алтернатива е да подадат молба за убежище в една вече претоварена система. Те ще трябва да докажат, че животът им ще бъде застрашен, ако бъдат върнати в родните им страни.

"Рецепта за хаос"

Имиграционната адвокатка Лоте ван Дипен определя ситуацията като "рецепта за хаос." Тя представлява клиенти като Мариам Адешога, които обжалват в съда правителствената мярка. Според юристката хората, които първоначално са били обхванати от директивата, продължават да имат правото да останат в Нидерландия, ако не са нарушили законодателството ѝ или други разпоредби от механизма.

Адвокатката смята, че щом Европейският съвет е задействал Директивата за временна закрила, и отмяната на правата, предвидени в нея, изисква решение от същия орган. Тя допълва, че да се решава кога разпоредбите на директивата се прекратяват не влиза в министерските правомощия.

"Моите клиенти или работят, или учат. Те са започнали да градят живота си тук с презумпцията, че ще им бъде разрешено да останат, докато Директивата за временната закрила се прилага", обяснява Лоте ван Дипен.

Протестите на засегнатите

Някои от засегнатите са създали група, която организира демонстрации, стартирала е онлайн петиция и апелира към правителството да преразгледа мерките. "Предишният ни статут в Украйна, независимо дали за работа или за обучение, не бива да намалява значението на трудностите, с които се срещнахме заради войната, нито да омаловажи мащаба на страданията ни", се посочва в отвореното писмо. "Критериите за закрила трябва да бъдат основани на хуманността, а не на техническите специфики на документите, паспорта или произхода", се отбелязва още в него.

В момента нидерландските съдилища разглеждат въпроса дали правителството е имало правото да предприеме назованите мерки. Окончателното решение обаче няма да бъде взето преди крайния срок, посочен от Хага за търсещите убежище - четвърти септември.

Преди дни Мариам Адешога е получила решение, което ѝ позволява да остане в Нидерландия и да работи, поне временно, докато очаква евентуални обжалвания от страна на властите.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    101 15 Отговор
    Европейски ценности приемат само правилните бежанци другите кучета ги яли.

    Коментиран от #6, #9, #10

  • 2 Твнтт

    94 10 Отговор
    Много правилно, африканката си отива в родната Нигерия където няма война
  • 3 Нидерландия гони Пушеното месо обратно

    83 8 Отговор
    В Украйна!! Украинките наводниха Нидерландия с"труженички"!!
  • 4 До3. Пушечно

    31 2 Отговор
    Пушечно
  • 5 Гориил

    66 7 Отговор
    Сега мракът и унинието са настъпили в Европа. Глобалната икономика отслабва и има много празни страници в книгите с поръчки. Държавните помощи за домакинствата са на привършване. Цените на енергията на дребно са по-високи от преди кризата миналата година. И реалните доходи все още не са се възстановили.Русия следи внимателно условията за банково кредитиране в Европа. По-строгите условия за банково кредитиране водят до свиване на растежа на БВП с 0,4 процента всяко тримесечие.
  • 6 Нидерландия

    47 7 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    не е разтегателна , а тези няколко стотин души не са украинци !
  • 7 ХА ХА ХА

    84 10 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ГОНЯТ ТИЯ НАХАЛНИ УКРО НАЦИСТИ , КОИТО СА СВИКНАЛИ ДА ЖИВЕЯТ НА ГЪРБА НА ДРУГИТЕ !
  • 8 Студопор

    86 5 Отговор
    Много добре! Браво на Нидерландците! Въпросната Адешога е от Нигерия. Там няма война, следователно тя не е бежанец. Може да се прибере по всяко време. Вместо това е избрала да взима помощи и да е кърлеж в системата на страната. Сега премахват всички кърлежи и това не им харесва. Искат още хранилка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Име

    86 5 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Време е настанените в слънчев бряг да ги върнем в Банско и Пампорово защото летния сезон приключва.
  • 11 Баш софиянец

    53 7 Отговор
    Изперкала история! Нямад нищо против да си тъпчат с какви ли не мигранти (например афганистанци), но понеже тези идват от укр, но не са украинци, ги гонят. Абе тая т.нар.европа загуби връзка със здравия разум!
  • 12 Уса

    39 2 Отговор
    Нигерия е демократична страна
  • 13 Пха ха ха ха

    42 3 Отговор
    ЕС ще се разпадне 😜
  • 14 ВКК

    26 4 Отговор
    Защото са абсолютни егоисти и не им пука за никого! "Евроценностите" не са "афроевропейците". Просто различен аршин!
  • 15 Тагаренка

    29 2 Отговор
    Да идват при нас чакаме ги - бьлгарина пара има
  • 16 В Лицемерния Запад

    35 5 Отговор
    се закрилят само фашисти!
  • 17 Гост

    26 1 Отговор
    Да се връща в Нигерия.
  • 18 Механик

    37 4 Отговор
    Е как да ги гони? Просто им помага да отидат да защитават страната си.
    Не е ли редно, млади мъже да се въргалят по плажове и барове, а страната им да потъва?

    Коментиран от #22

  • 19 Сбъркан свят

    32 2 Отговор
    Вече да не си и украински негър.
  • 20 Манджаров фон-дер Кебапов

    11 3 Отговор
    Правилно... Трябва да се направи място за бъдещите мигранти от Полша! А и за какво са и на ЕСА-то мъже? Трябват си само женички в детеродна възраст и деца! хи хи хи хи...
  • 21 Така трябва!

    25 4 Отговор
    Укрите се самозабравиха!
    А тия у нас за наказание, те ще се намесват в нашите работи! Правят си протести, срещу нас, защото ги приютихме , дадахме им скъп подслон, пари, храна….. всичко!
    Браво на нидерландците
  • 22 коя страна да защитават?

    23 0 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Защото тук става въпрос за неукраински граждани дошли от Украйна в началото на войната. Т.е. граждани на трети страни, които могат да се приберат у дома си, вместо да се изкарват бежанци от войната в Украйна.
  • 23 Перо

    15 1 Отговор
    Джендърията създаде огромни трудности на икономиката, здравеопазването и стандарта на живот на местните жители в ЕС! Всичко започна от Меркел! От къде на къде ще се дава статут на чужденци, които не са украински граждани и нямат постоянно пребиваване?
  • 24 Селянин

    10 2 Отговор
    Бандеровските фашистки фотмирования се мъчат насилствено да върнат избягалите от войната в Европа украинци и да ги вкарат по принуда в месомелачката за кефа на Сатаната и слугите му.

    Коментиран от #25

  • 25 а ти статията прочете ли?

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Селянин":

    Кой връща украинци? Или да си пейстнеш написанто на лишчету....
  • 26 Те и в България не са украинци.

    3 11 Отговор
    Те са рускини с украински паспорти от Одеса. А в Одеса живеят 100% етнически руснаци. Това дори Зеленски го признава.
    Така че, тези "бежанки" би трябвало да бягат при путин , а не в 5 звездните хотели в България за наша сметка.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    З А Щ О ? Защото си е тяхна работа ! На нидерландците !! Ако додяват и не са от полза на Обществото, за какъв чеп са им ? В много от европейските държави / нали сме човеколюбци/ им дават документи за постоянно пребиваване, но тъй наречените "украински бежанци" не се хващат на работа – независимо каква и паразитират. Гоу хоум !!
    На поляците им писна, чехите имат по-прагматична политика дори от испанците. Германците станаха за смях. Френците и те са много "обичливи". Само нашите политици философстват и решават световните проблеми – не нашите, българските !!