Отидете към основна версия

2 075 12

Руските бизнес дела на съпруга на премиер предизвикаха остър коментар

  • естония-
  • кая калас-
  • съпруг-
  • президент-
  • алар карис

Естонският президент Карис е на мнение, че Калас трябва да подаде оставка

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Огромният фурор около руските бизнес дела на съпруга на естонската премиерка Кая Калас е навредил на репутацията на балтийската страна от ЕС и НАТО, каза президентът на страната Алар Карис, цитиран от DPA.

"Лично аз бих предпочел премиерката да бе подала оставка още в началото на тази поредица от събития, които я поставиха във фокуса на кризата", заяви Карис снощи след среща с лидерите на всички парламентарно представени партии. "Това решение можеше да спаси нейния авторитет, този на близките ѝ роднини, функционирането на правителството и достоверността на официалните изявления на Естония", добави той, цитиран от БТА.

Връзките между съпруга на Калас Арво Халик и логистична компания, която е снабдявала естонски клиент в Русия - дори след началото на войната на Русия срещу Украйна и наложените след това санкции - станаха публично достояние в Естония преди около седмица и половина. Калас беше подложена на критики и нарастващ натиск, но тя отхвърли призивите за оставка от страна на опозицията и медиите.

След разкритията Халик обясни, че съпругата му не е била запозната с професионалната му дейност. Той също така обяви, че ще продаде акциите си в компанията и ще подаде оставка като неин главен финансов директор.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: