Отидете към основна версия

2 183 14

Училищата в Египет забраниха носенето на бурка

  • египет-
  • бурка-
  • момичета-
  • училища-
  • забрана

Момичетата обаче могат да носят забрадка

Източник: Shutterstock

Египетското правителство забрани носенето на бурка (покривало, закриващо лицето) в училищата, съобщи онлайн изданието "Гълф нюз". Учебната година в страната започва на 30 септември.

Ресорният министър, Реда Хегази, посочи, че момичетата могат да носят забрадка, която покрива косите, като цветът ѝ отговаря на разпорежданията на съответните образователни управления. Родителите трябва да са наясно с избора на дъщеря си и трябва да се погрижат той е направен без натиск или принуда от друго лице, предаде БТА.

Хегази призова учителите, особено тези, които преподават арабски език, религия, социология и психология, да прилагат решението с толерантност и разбиране и в съответствие с възрастта на ученичките.

Забраната на бурката, която има дълбоко традиционно значение за голяма част от мюсюлманките, предизвика противоположни реакции на подкрепа и отхвърляне в социалните медии, отбелязва "Гълф нюз". Според критиците ограничението нарушава религиозната свобода, гарантирана от египетската конституция.

Редица образователни институции в Египет вече наложиха забрана на носенето на бурка. Сред тях е Университетът в Кайро, който забрани на жените преподаватели да покриват лицата си през 2015 година. Решението беше потвърдено от съда през 2020 година, припомня изданието.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.

Свързани новини