Отидете към основна версия

1 026 13

Южна Корея дълбоко загрижена след срещата между Путин и Ким Чен-ун

  • южна корея-
  • русия-
  • путин-
  • ким чен-ун-
  • военна-
  • сделка

Министърът на обединението на страната Ким Юнг-хо твърди, че Русия и КНДР изглежда се стремят към "някаква военна сделка“

Източник: БГНЕС

Южна Корея изрази "дълбока загриженост“ относно възможното военно сътрудничество между Пхенян и Москва след срещата на лидерите на двете страни - Ким Чен-ун и Владимир Путин в космически център в Русия, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

Министърът на обединението на Южна Корея Ким Юнг-хо твърди, че двете страни изглежда се стремят към "някаква военна сделка“. В тази връзка той припомни неотдавнашните посещения на Ким Чен-ун в заводи за боеприпаси в Северна Корея и визитата му в Русия заедно с високопоставени военни.

Министърът на обединението в правителството на Сеул също се позова на неотдавнашното посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Пхенян и предложението на Москва да подкрепи Пхенян в развитието на сателитната технология.

Коментарите идват, след като американски служители предупредиха, че Путин може да използва срещата на върха със севернокорейския лидер, за да си осигури доставки на оръжия и обяви, че преговорите между двете страни за оръжия "активно напредват“.

"Не мога да не съм дълбоко загрижен за военното сътрудничество и оръжейната сделка“, призна Ким Юнг-хо.

Министърът призова Пхенян и Москва да спрат "незаконните действия“, които биха довели двете страни до "изолация и регресия“, и да спазват международните норми, включително резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Той предупреди, че Северна Корея ще се сблъска с "по-силен отговор“ от Южна Корея, САЩ и Япония, "колкото повече се придържа към своето ядрено развитие“.

Говорителят на южнокорейското военно ведомство на свой ред заяви, че министерството следи "отблизо“ ситуацията на фона на спекулациите, че Северна Корея и Русия може да проведат съвместни военни учения в бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: