Отидете към основна версия

2 250 20

Prince of Wales отново на военно учение след ремонт за 32 млн. USD

  • prince of wales-
  • самолетоносач-
  • великобритания-
  • сащ-
  • учение-
  • ремонт

Самолетоносачът, който е сред най-модерните в света, отплава към САЩ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Британският самолетоносач Prince of Wales, година след повредата, се завръща в САЩ, за да участва във военноморски учения край източното крайбрежие на страната, използвайки изтребители F-35, конвертоплани MV-22 Osprey и дронове Mojave, съобщава вестник "Таймс".

Миналия август 65 000-тонният кораб тръгна на първото си прекосяване на Атлантическия океан, но след като напусна Портсмут, силовата установка на дългия 280 метра самолетоносач излезе от строя. Деветмесечен ремонт на съединителя на десния гребен вал и отстраняване на дефект в левия гребен вал в сухия док на Розит, Шотландия, струва 32 млн. USD В края на юли корабът се върна в експлоатация.

Prince of Wales е сред „най-модерните самолетоносачи в света“, цитира изданието командващия ВМС на Обединеното кралство адмирал Бен Кий. Обединеното кралство е „една от малкото военноморски сили в света, които разполагат със самолетоносачи от пето поколение, което дълго време ще оформя характера на приноса на страната към НАТО и по-широките съюзи и партньорства“, каза адмиралът.

Prince of Wales беше въведен в експлоатация през 2019 г. Предназначен е да носи 36 изтребителя F-35B, както и 4 хеликоптера, но при необходимост може да побере около 70 изтребителя. Кралица Елизабет влезе в британския флот през 2017 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: