Отидете към основна версия

5 867 295

ISW: Украйна вече е пробила руската отбрана в Запорожка област

  • украйна-
  • русия-
  • запорожие-
  • война

Стратегически обрат на фронта

Снимка: БГНЕС

ISW вече е готова да оцени, че украинските сили са пробили руските полеви укрепления западно от Вербове в западната част на Запорожка област.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна.

Тези укрепления не са окончателната отбранителна линия в дълбочинната отбрана на Русия в Западна Запорожка област, а по-скоро специфична серия от най-добре подготвени полеви укрепления, разположени като част от почти непрекъснат пояс от противоавтомобилен ров, драконови зъби и бойни позиции на около 1,7-3,5 км западно от Вербове.

Командирът на украинската Таврийска група войски бригаден генерал Олександър Тарнавски заявява в интервю за CNN, публикувано на 23 септември, че украинските сили са постигнали "пробив" на левия фланг край Вербове и че украинските сили продължават да напредват.

Бойните кадри, публикувани на 22 септември, показват унищожени украински машини, и БМП-2, които действат малко отвъд линията на окопа на бойните позиции на Русия край Вербове, което показва, че украинският напредък в разполагането на повече тежка техника отвъд триъгълния пояс на Русия от противотанков ров, драконови зъби и бойни позиции продължава.

Наличните в търговската мрежа сателитни изображения показват, че украинските сили са доближили тежкото оборудване до Вербове през последните 96 часа по начин, съответстващ на изявлението на Тарнавски.

На 21 септември Wall Street Journal съобщи, че украинските сили са постигнали "ограничен пробив" западно от Вербове, като се позова на неназован офицер от украинските въздушно-щурмови сили.

Украинските сили не са преодолели всички подготвени руски отбранителни позиции край Вербове. Скоростта на напредване на украинските сили в близост до пробива им остава неясна.

Руските сили вероятно все още контролират участъци от дългата окопна линия от руски бойни позиции между Роботине (10 км южно от Орихов) и Вербове, особено в близост до тактическото възвишение на юг. Съобщава се, че руските сили са установили подготвени бойни позиции в почти всяка линия, през която украинската пехота бавно и систематично води боеве.

Руските сили разполагат с повече полеви укрепления отвъд Вербове; например има повече окопи и бойни позиции северно от Очеретувате (26 км югоизточно от Орихов). Не е ясно обаче до каква степен тези позиции се поддържат от хора.

ISW продължава да оценява, че руските военни не разполагат с достатъчно сили, разположени в този сектор на фронта, за да окомплектоват изцяло отбраната си в дълбочина, и че украинските сили би трябвало да могат да действат по-бързо през руските полеви укрепления, ако те не са надлежно окомплектовани.

Украинските сили задълбочават проникването си в Запорожка област и атакуват Новопрокопивка - фронтово село на 1,5 км непосредствено южно от Роботине.

ISW и преди е оценявала, че макар сезонното време да може да забави придвижването на земята и да постави под въпрос логистиката, то няма да наложи окончателен край на украинските контраофанзивни операции.

Кулминацията на украинската контраофанзива вероятно ще зависи по-скоро от баланса на силите на Русия и Украйна, както и от западната помощ за Украйна.

Украинската контраофанзива в западната част на Запорожка област вероятно е унищожила руската 810-а пехотна бригада (Черноморски флот). В интервюто си за The War Zone, публикувано на 22 септември, Буданов заявява, че 810-а бригада е "напълно разгромена" в Южна Украйна.

Буданов заяви, че 810-а бригада се е изтеглила и че руските въздушно-десантни части (ВДВ) са я заменили на фронта. Описанието на Буданов за състоянието на 810-а бригада отговаря в най-голяма степен на доктриналната дефиниция на американската армия за тактическата задача "унищожаване": "физическо обезсилване на противниковите сили до възстановяването им".

Съобщава се, че елементи на 810-а бригада действат в Запорожкото направление от март 2023 г., а в западната част на Запорожка област - от юни 2023 г.

ISW преди това е наблюдавала 810-а бригада през октомври 2022 г., когато според съобщенията тя е действала в Херсонска област, и междувременно подразделението вероятно се е възстановявало в тила, преди да заеме позиции в Запорожка област.

810-а бригада неведнъж е претърпявала значителни загуби, а в миналото украинските сили са унищожавали подразделението, след което руските военни са го възстановявали. На 19 април 2022 г. украинският генерален щаб съобщи, че 158 войници от 810-а бригада са били убити, а около 500 са били ранени.

На 31 юли 2022 г. заместник-началникът на ГУР генерал-майор Вадим Скибицки заявява, че 200 военнослужещи от 810-а бригада са отказали да се върнат във войната в Украйна, а на 12 септември 2022 г. украинският генерален щаб съобщава, че 810-а бригада е загубила повече от 85% от личния си състав на Херсонското направление и че много от тях отново са отказали да се върнат в бойните действия.

Високопоставен украински служител изрично потвърди, че целта на Украйна в Бахмут е да фиксира руските сили. Задържането на руските сили в Бахмут от страна на Украйна може да облекчи натиска върху фронтовата линия при Купянск. В интервю от 22 септември началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви, че украинските сили са постигнали целта си да притиснат руските сили в Бахмут и да предотвратят прехвърлянето им в други райони на театъра на военните действия - например в Южна Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 82 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: