Отидете към основна версия

1 544 18

САЩ търсят отговори за сблъсъка с полицията в Северно Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • кейфор-
  • косовска митровица

Косовските власти обвиниха Сърбия, че стои зад нападението срещу униформените, Белград обаче отхвърли обвинението

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ работят с Косово за разследване на мотивите на групата въоръжени мъже, която влезе в сблъсък с косовската полиция в неделя в северното косовско село Банска, каза снощи посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениер, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Косовските власти съобщиха в неделя, че около 30 въоръжени сърби са нахлули в село Банска, на 55 км северно от столицата Прищина, като се е стигнало до сблъсък с косовската полиция, а нападателите са се барикадирали в сръбски православен манастир. Полицията превзе манастира късно в неделя, след като трима нападатели и един полицай бяха убити.

„Все още упорито работим, за да разберем точно как и кой е отговорен и защо“, каза посланик Джефри Ховениер след среща с президента на Косово Вьоса Османи.

Насилието предизвика отново безпокойство в международната общност за стабилността в Косово, където живеят предимно етнически албанци. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., която обаче Белград не признава. Около 50 000 етнически сърби, повечето от които живеят в Северно Косово, също не признават косовската независимост.

„Това не бе група от отделни граждани, които са се събрали спонтанно, за да изразят загриженост“, каза Ховениер, имайки предвид екипировката и оръжията, иззети от полицията.

„Това беше обучена, организирана група. А това означава, че зад тях стоят някакви структури, които ги обучават и им дават екипировка,“ допълни той.

Засега няма група, която да обяви, че поема отговорността за сблъсъка и да обясни мотивите на въоръжените лица, отбелязва Ройтерс.

Косовските власти обвиниха Сърбия, че стои зад нападението срещу косовската полиция, Сърбия обаче отхвърли обвинението.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини