Last news in Fakti

3 Септември, 2023 17:17 2 369 28

Как работи руската пропаганда в Сърбия

  • русия-
  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич

Влиянието на руските медии в Сърбия обаче би било ограничено, ако те не се ползваха с мощната подкрепа на сръбския политически елит начело с президента Александър Вучич

Как работи руската пропаганда в Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пропагандата от Русия в Сърбия е повсеместна: влиятелните сръбски медии активно транслират наратива на Москва за войната в Украйна и враждебността на Запада, показва изследване.

Сърбия от десет години води преговори за присъединяване към ЕС, но същевременно поддържа близки отношения с Русия и се смята за неин по-малък балкански брат. Авторитарно управляващият президент Александър Вучич често подчертава ролята на Москва като покровител на Белград и неведнъж е приемал руския президент Путин с големи почести.

Близостта и симпатията на Сърбия към Русия в цифри

Както сочат социологическите проучвания, повече от година след началото на войната в Украйна по-голямата част от сърбите продължава да смята, че Русия не носи отговорност за нахлуването. 66 на сто са убедени, че за започването на войната е виновен Западът, само 21 процента упрекват за това Русия.

Друго проучване установява, че формирането на тези мнения се дължи до голяма степен на руските медии на сръбски език. Автор на това изследване е Томас Брай, дългогодишен ръководител на кореспондентския пункт на агенция ДПА на Балканите. Той отбелязва, че руските държавни медии като RT Balkan и Sputnik имат добре оборудвани редакции в Белград и ежедневно предлагат широк спектър новини на сръбски, които на практика не отговорят на журналистическите стандарти, но без каквото и да било съмнение се поемат едно към едно от лоялните към властта сръбски медии.

"Шизофренията" на обществените настроения в Сърбия

Според Брай, руските пропагандни медии разпространяват не само наратива на руската официална политика, но и представата за Сърбия като жертва на заговор от страна на Запада. Всичко това попада на благодатна почва, казва Брай пред ДВ: "Започвайки от Балканските войни в началото на 20-и век и завършвайки с последните войни около разпада на Югославия, Русия се представя като братска страна на Сърбия. Разбира се, това се отнася и до културното съприкосновение, базиращо се на славянския език и на православната религия".

Томас Брай изтъква и противоречивостта на обществените настроения в Сърбия, която според него може да се опише като "шизофрения". "Когато нещо засяга хората лично, те не отиват на работа в Русия или да следват в Китай, а заминават на Запад. Но когато става дума за официалната политика, хората са убедени, че Русия и Китай са "добри", а Западът е настроен негативно към Сърбия и ѝ желае злото."

Вестникарски заглавия от паралелната вселена

Влиянието на руските медии в Сърбия обаче би било ограничено, ако те не се ползваха с мощната подкрепа на сръбския политически елит начело с Вучич, посочва Брай. Под контрола на президента са най-влиятелните медии в страната, а в някои от тях, основно частните телевизионни канали, той се появява на практика ежедневно.

Германският журналист е убеден, че за Вучич Путин и неговият модел на управление са пример за подражание. Президентът на Сърбия се представя като баща на нацията, борещ се за запазване на традиционните ценности, и като препятствие пред разпространението на съвременните, светските и либералните тенденции, идващи от Запад.

В изследването си Брай дава множество примери от сръбските издания, които показват как става това на практика, когато става дума за войната в Украйна. Някои заглавия, според него, изглеждат като съобщения от паралелна вселена: "Украйна нападна Русия!" (два дни преди началото на войната, вестник "Информатор"), "Американците и британците признаха: Путин спечели войната!"(четвърти юли 2022, вестник "Сръбски телеграф"), "Путин: крахът на западната хегемония е необратим" (вестник "Печат" през октомври 2022).

Как може да се промени господстващият в Сърбия руски наратив?

Томас Брай е убеден, че господстващият в Сърбия руски наратив може да се промени само чрез повишаване на осведомеността на младежта. Затова е привърженик на създаването на програма за обмен с участието на млади сърби и техни връстници от западните страни. Освен това, според Брай, е необходим критичен преглед на учебниците, особено по история, за да се попречи на индокринацията на младежта.

Но ключова роля безспорно играят медиите - поради което трябва да се заложи на подготовката на младите журналисти и на финансовата и техническа поддръжка на независимите и критично настроените медии. Брай отбелязва и, че в крайна сметка ЕС разполага със средства за натиск спрямо сръбския властови елит - той е най-големият инвеститор в страната - и може да се възползва от тях, като свърже огромните трансфери от Брюксел с осъществяването в Сърбия на реформи, насочени към независимостта на съдебната система и на медиите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    28 7 Отговор
    Гьобелс който за разлика от вас е експерт би се изсмял на тъЪпата ви пропаганда.
  • 2 Както

    16 7 Отговор
    Американската
  • 3 КОТарАК

    20 29 Отговор
    още 20тина години ще работи , и толкоз. докато не изпукат всички русофили , облажили се от комунизма

    Коментиран от #4, #27

  • 4 да де

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Червените отрочета няма да изпукат в момента те са навсякъде в ППДБ ГЕРБСДС куриоза е, че са най-малко в БСП.
  • 5 Електра

    19 20 Отговор
    Как, как работи, работи както при нас, комунистите са продажни и безродни мекерета на всякъде...

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 защо няма статии за

    21 12 Отговор
    как работи соросоидната пропаганда в българия чрез дойче зеле? дет се вика крадеца вика дръжте крадеца …
  • 8 Майк Алън Патън

    15 6 Отговор
    А бойковата пропаганда в момента го ИЗПИРА , а даже и го ИЗГЛАЖДА !
  • 9 Майк Алън Патън

    9 6 Отговор
    А бойковата пропаганда в момента го ИЗПИРА , а даже и го ИЗГЛАЖДА !
  • 10 Дядо Шишарко

    13 8 Отговор
    Ко не, как работи ли бря, ся ша ви кажа. Един сръбски татарин не е работел в Рашистката държава бря, а са наводни от Европата, ка бай ви Ганя. Що тагива плуят по Европа и НАТО и уж са за Жужето, а пък преговарят за Евро съюза бря.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Как работи ли?Работи калто и у нас.

    16 19 Отговор
    Подкупен русофилски президент. Държат ключови фигури с компромати, други на заплата, няколко медии и тролфабрика.
  • 13 ХАХАХА

    18 14 Отговор
    А фащстката и ЕСЕС пропагандата не работи ли? Ами пукайте се от яд, че сърбите имат акъл !

    Коментиран от #18, #19

  • 14 Гост

    8 4 Отговор
    Дойче веле пропаганден машин.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А тъй

    4 3 Отговор
    Томас Брай, на който туитера е @belgrad много се загрижил за сръбите, а ние българите да се оправяме, както можем. Дойче Зеле постоянно плюят по бившите си съюзници.
  • 17 Сърбия

    7 2 Отговор
    Сборище на руски путинофили
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ко речи?

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "ХАХАХА":

    Кой, сърбите ли имат акъл? А да ти е идвало на ум, че те и маджарите са на пълна руска издръжка? Я пак!

    Коментиран от #21

  • 20 Фанфан

    5 7 Отговор
    И в Унгария е същото. Диктаторите по света се пазят един друг. Затова този идиот Орбан пази Путин. Наскоро четох как големи потоци пари на Сорос за били изляти в първите години на неговата партия ФИДЕ. И после тая гад започна да плюва Сорос ДО КОГА ЗАПАДНА ЕВРОПА ЩЕ ТЪРПИ В ЦЕНТЪРА СИ ТЕЗИ НЕНОРМАЛНИЦИ - УНГАРЦИТЕ.
  • 21 ХАХАХА

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ко речи?":

    От кое село си ,а ? Мислиш ли ,че си интересен с простотията си? Ноколенковци на служба на фашаги ,без чест и достойнство, ако знаеш какво означават тези думи!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ХАХАХА

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Като тук":

    А Дениза получава и от Козяк ,пропускаш го . Утре ще има поредното стряскащо заглавие ,с още по стряскащи подробности . Тази вечер ги пишат в посолствоТО!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Важното е

    1 1 Отговор
    Как и защо работи руската пропаганда в България. Всички медии преписват руските фалшиви новини.
  • 27 Коко

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Ние русофили станахме след като станахте много путараците.
  • 28 Ццц

    1 0 Отговор
    Затова пък американската пропаганда в България е номер едно в света
Новини по държави: