Отидете към основна версия

10 399 106

САЩ предупредиха Украйна: Времето ви изтича

  • украйна-
  • джон кърби-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • русия-
  • война-
  • контраофанзива

Украинските сили имат само още няколко седмици, след това времето ще се влоши, предупреди Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ EPA

Контранастъплението на украинските въоръжени сили не стигна толкова далеч, колкото искаше дори Украйна. Силите на Киев имат още шест до осем седмици да продължат офанзивата си. Това обявиха САЩ.

„Това все още е ожесточена битка в две основни посоки: едната в района на Донбас и втората на юг, в Запорожие“, каза говорителят на администрацията на Джо Байдън Джон Кърби на брифинг, предаде агенция УНИАН.

Според него има още няколко седмици благоприятни метеорологични условия за нападението. "Времето не е наш приятел. Имаме още шест до осем седмици хубаво време, преди да стане, честно казано, трудно и за двете страни да се бият. Искаме да сме сигурни, че ще се възползваме от това", каза Кърби. В същото време той посочи, че всеки отказ на помощ „няма да бъде от полза“ на Украйна.

Конгресът на САЩ прие временен бюджет за 45 дни, за да избегне спиране, но не предвиди разходи за помощ за Украйна. В същото време Белият дом увери, че не става дума за пълно и окончателно прекратяване на подкрепата и обеща нов пакет от помощи със средства от предварителния бюджет. Също така президентът на САЩ Джо Байдън проведе голяма видеоконференция с основните си партньори и увери, че Съединените щати ще продължат да подкрепят Украйна.

Администрацията на Байдън настоява Конгресът скоро да проведе ново гласуване за допълнителни средства за Украйна, но вътрешните борби на Капитолийския хълм поставиха под съмнение спешната допълнителна помощ.

Според американския вестник "Вашингтон поуст" Зеленски неотдавна е изразил опасения, че чуждестранната помощ за Украйна може рязко да намалее с продължаването на войната. В интервю за украински телевизионен канал през август той каза: "Украйна трябва да порасне и да разбере, че в един или друг момент може да се окажем сами, защото един или друг партньор може да се откъсне поради вътрешни процеси или дори поради избори в своята страна". "Има голям риск да останем сами", добави Зеленски, цитиран от "Вашингтон поуст".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: