Отидете към основна версия

1 427 58

Молдова забранява на членовете на забранената проруска партия "Шор" да участват в избори

  • молдова-
  • забрана-
  • избори-
  • партия шор

През юни опозиционната партия бе обявена за противоконституционна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Молдова предприе вчера стъпки, забраняващи участието на членове на забранената проруска партия "Шор" в местни избори от името на други партии или като като независими кандидати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През юни Конституционният съд обяви опозиционната партия за противоконституционна, но във вторник заяви, че членовете ѝ имат право да участват в местните избори на 5 ноември, ако не представляват забранената партия.

Партията, оглавявана от бизнесмена в изгнание Илан Шор, водеше месеци наред протести срещу президента Мая Санду и нейното правителство заради повишаването на цените. Санду обвинява както Шор, така и Русия, че се опитват да дестабилизират Молдова след руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г., към което тя отправи остри критики.

В ход, насочен срещу членовете на партията на Шор, молдовският парламент одобри на първо и второ четене изменение на Изборния кодекс, което забранява на "определени хора" да участват в местните избори. Поправката, която вече приключи своето преминаване през парламента, предвижда органите на реда да представят списък с такива хора на централната избирателна комисия, която ще изготви окончателен списък.

Шор, който е в изгнание в Израел, осъди тези мерки. "Днес парламентът обяви тотална диктатура в Молдова", според негов пост във Фейсбук. Марина Таубер, неговият най-изтъкнат политически съюзник и кандидат за кмет на втория по големина град в Молдова, Белти, също осъди този ход като "тъжен и жалък".

По-рано вчера правителствената комисия за извънредни ситуации, оглавявана от премиера Дорин Речан, нареди да се изготви такъв списък, "за да се гарантират демократичните процеси на предстоящите избори и да се премахне опасността за държавата".

"Кремъл иска неговият олигарх (Шор) да дойде на власт в Молдова, за да се отърве от всички наказателни дела, да танцува по мелодията на Кремъл и да забие нож в гърба на Украйна.Ние няма да позволим това", заяви заместник-председателят на парламента Михай Попсой пред залата.

През април Шор беше осъден задочно на 15 години затвор заради банков скандал за 1 милиард долара и пране на пари, а САЩ и Европейският съюз му наложиха санкции. Той и Русия отричат да искат да дестабилизират Молдова.

Москва, която има около 1500 военнослужещи, разположени в отцепническата Приднестровска република, също отрича твърденията на Санду, че се е опитала да я свали от власт, но отношенията между двете страни се влошиха, припомня Ройтерс. Посланикът на Кишинев в Москва беше извикан от руското външно министерство във вторник и беше информиран, че Москва предприема реципрочни мерки след експулсирането на ръководителя на информационната агенция "Спутник Молдова" от страната на 13 септември.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.

Свързани новини