Отидете към основна версия

5 290 13

Таван на плащанията в брой като мярка за борба с данъчните измами в Румъния

  • марчел чолаку-
  • румъния-
  • данъчни измами-
  • мерки-
  • проект

Румънският премиер защити проект за поставяне на таван на плащанията в брой

Снимкa: Shutterstock

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви снощи, че планираното ограничаване на плащанията в брой за физическите лица има за цел да се бори с данъчните измами, но това не означава забрана на плащанията в брой, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Ако си мислите, че премиерът Марчел Чолаку, докато е спал през нощта, е сънувал, че е добре да се харчат до 5000 леи за един продукт или на едно място ... Това са фискални мерки, идващи от експерти, мисля, че дори не от министъра, а от експертите в министерството на финансите", заяви Чолаку.

Той отбеляза, че предвиденият таван от 5000 леи (1969 лева) не е лична инициатива, а е дошъл като предложение от страна на експертите.

Той изтъкна, че никой няма намерение да изважда парите в брой от пазара.

"Някой забранил ли е парите в брой? Става дума за това на едно-единствено място да не можеш да изхарчиш повече от 5000 леи (в брой) като физическо лице. Смятам, че това е мярка за борба с измамите", посочи Чолаку.

По думите му Румъния има най-високото ниво на укриване на данъци в Европейския съюз, които представляват 10 процента от брутния вътрешен продукт и възлизат на 160 милиарда леи (63 милиарда лева).

"Ако държавният бюджет имаше поне 10 процента от тези 160 милиарда леи, съответно 1 процент от БВП - 16 милиарда леи - щях да спя много спокойно. Мисля, че и г-н (финансовият министър Марчел) Болош също щеше да спи спокойно. Така че е очевидно, че трябва някъде да се намесим. Но да се преувеличава, че някой забранява използването на пари в брой ... Някой има ли в себе си 5000 леи? Аз нямам", посочи още Чолаку.

Премиерът говори пред журналисти снощи, след като участва в представянето на кампанията "Купувай румънското", инициирана от неговата Социалдемократическа партия, в град Жилава, окръг Илфов. По думите на Чолаку да се купуват румънски продукти е "най-автентичният жест на икономически патриотизъм", тъй като това означава да се помага на румънските фирми и техните служители.

Същевременно Чолаку изрази увереност, че и през тази година Румъния ще бъде сред страните с най-висок икономически растеж в Европейския съюз.

В отговор на журналистически въпрос във връзка с обстоятелството, че МВФ понижи от 2,4 процента на 2,2 процента прогнозата си за растежа на румънската икономика през 2023 г., премиерът отбеляза, че "всяка година МВФ и Световната банка идват и прогнозират по-нисък икономически растеж", но въпреки това той е оптимист.

"Аз мисля, че и тази година Румъния ще бъде сред първите страни по икономически растеж в ЕС. Дори съм убеден в това, защото винаги обявяваме апокалипсис, но винаги се нареждаме сред първите три страни по икономически растеж. И това е един здравословен икономически растеж, защото е растеж на базата на инвестиции, привличане на еврофондове (...) Оставам в зоната на оптимизма, не твърде голям оптимизъм, но все пак икономиката е стабилна", коментира Чолаку.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: