Отидете към основна версия

2 660 67

Зеленски говори с Шолц за военната помощ и "катастрофалните" загуби на Русия

  • зеленски-
  • олаф шолц-
  • русия-
  • загуби-
  • военна помощ-
  • офанзива

Зеленски говори с Шолц за военната помощ и "катастрофалните" загуби на Русия

Снимкa: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в социалната мрежа X, че е провел телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц и му е благодарил за оказаната военна помощ, цитирана от News.bg.

"Нашите споразумения в Гранада се изпълняват успешно. "Особено съм благодарен за последния голям пакет военна помощ, който включва системи Patriot и IRIS-T, както и боеприпаси за тях", каза Зеленски.

Той също така разказа на Шолц за неуспешните опити за руска офанзива в района на Авдеевка в Донецка област и че през последните дни руските войски понасят особено големи загуби на фронта.

Зеленски нарече загубите на Русия край Авдeевка "катастрофални".

Германия по-рано прехвърли поредната порция военна помощ на Украйна. Тя включва: три противовъздушни оръдия, Gepard;20 безпилотни разузнавателни системи RQ-35 Heidrun; 20 леки разузнавателни БЛА Vector; Три влекача HX81 и 3 полуремаркета; Три влекача HX81 и 3 полуремаркета; 13 автомобила за охрана на границата; 3872 артилерийски димни снаряда DM125.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви в сутрешния си доклад, че през последните 24 часа украинската армия е унищожила значителен брой руска бронетехника и жива сила. Украински източници пишат, че тези загуби са свързани с офанзивата в района на град Авдеевка край Донецк, който руската армия се опитва да щурмува с големи сили от средата на октомври.

Използването на американски тактически ракети ATACMS от украинските въоръжени сили ще принуди руската армия да премести своите оперативни бази и контролни центрове далеч от фронтовата линия, смята британското военно разузнаване.

Ракетите ATACMS са предоставени на Киев с гаранции, че ще бъдат използвани в рамките на суверенните граници на Украйна, каза говорител на Пентагона.

Повече от 500 хиляди противотанкови мини са монтирани в зоната на отговорност на оперативното командване "Север", съобщи командващият на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Наев.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: