Отидете към основна версия

2 010 26

Фидан: Ситуацията в Палестина винаги е била трагедия. Сега тя се превръща в клане

  • турция-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • хакан фидан-
  • министър

Конфликтът в ивицата Газа може да доведе нови кризи предупреди турският външен министър

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Настоящата криза в Близкия изток може да се разпространи и в други региони на света. „Ситуацията в Палестина винаги е била трагедия. Сега тя се превръща в клане. Не може да има причина или оправдание за причиняването на такова страдание на хората в Газа. Ако бъде позволено да се развие, тази криза има потенциала да запали нови огнища на конфликти и нестабилност по света. Турция се застъпва за скорошно прекратяване на огъня и постоянна помощ за населението на ивицата Газа без никакви предварителни условия", каза турският външен министър Хакан Фидан по време на реч на мирната среща на върха в Кайро за Палестина.

Той отбеляза, че наред с риска от по-нататъшна ескалация, настоящата криза „може да се превърне и във шанс за стабилен мир в региона“. "И на този исторически кръстопът трябва да предприемем правилните стъпки. Турция вярва, че правилните стъпки започват с прекратяване на огъня и безусловна помощ за Газа. И в същото време трябва да съживим мирния процес на принципите за създаване на две държави с формирането на независима палестинска държава в границите на столицата в Източен Йерусалим от 1967 г. Това не е просто задължителен принцип, това е и стратегически императив за международната сигурност и стабилност“, каза Фидан.

Той е убеден, че всички участници в срещата са „съгласни с това, но е необходимо да се отиде по-далеч и да се приложи тази визия на практика“. "Освен това трябва да се създаде механизъм за страните-гаранти, които да наблюдават, контролират и, ако е необходимо, да принуждават страните да предприемат мерки за изпълнение на задълженията си. Турция е готова да доразвие тази концепция, както и да сподели тази отговорност", каза шеф на турското външно министерство.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.

Свързани новини