21 Октомври, 2023 17:47 2 008 26

Фидан: Ситуацията в Палестина винаги е била трагедия. Сега тя се превръща в клане

  • турция-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • хакан фидан-
  • министър

Конфликтът в ивицата Газа може да доведе нови кризи предупреди турският външен министър

Фидан: Ситуацията в Палестина винаги е била трагедия. Сега тя се превръща в клане - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Настоящата криза в Близкия изток може да се разпространи и в други региони на света. „Ситуацията в Палестина винаги е била трагедия. Сега тя се превръща в клане. Не може да има причина или оправдание за причиняването на такова страдание на хората в Газа. Ако бъде позволено да се развие, тази криза има потенциала да запали нови огнища на конфликти и нестабилност по света. Турция се застъпва за скорошно прекратяване на огъня и постоянна помощ за населението на ивицата Газа без никакви предварителни условия", каза турският външен министър Хакан Фидан по време на реч на мирната среща на върха в Кайро за Палестина.

Той отбеляза, че наред с риска от по-нататъшна ескалация, настоящата криза „може да се превърне и във шанс за стабилен мир в региона“. "И на този исторически кръстопът трябва да предприемем правилните стъпки. Турция вярва, че правилните стъпки започват с прекратяване на огъня и безусловна помощ за Газа. И в същото време трябва да съживим мирния процес на принципите за създаване на две държави с формирането на независима палестинска държава в границите на столицата в Източен Йерусалим от 1967 г. Това не е просто задължителен принцип, това е и стратегически императив за международната сигурност и стабилност“, каза Фидан.

Той е убеден, че всички участници в срещата са „съгласни с това, но е необходимо да се отиде по-далеч и да се приложи тази визия на практика“. "Освен това трябва да се създаде механизъм за страните-гаранти, които да наблюдават, контролират и, ако е необходимо, да принуждават страните да предприемат мерки за изпълнение на задълженията си. Турция е готова да доразвие тази концепция, както и да сподели тази отговорност", каза шеф на турското външно министерство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    14 16 Отговор
    Това което човек сам си стори, и чичо Сам не може да му стори!
  • 2 Машала

    19 33 Отговор
    Тез иначе се раздават да стрелят по кюрдите обаче иначе им е много мъчно за палестинските терористи

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Търновец

    11 19 Отговор
    Този какви ги говориш - сегашна Йордания, Палестина, Израел и Ливан и част от Сирия и Турция в миналото бяха земя на Кханааните, Йерихон е основан от тях преди повече от 10000 години и са се трудили повече от 6000 години преди да бъде превзет от Юдеите с нощна война и предателство, тогава Палестинци и Юдеи бяха едно, сега Палестинците наричат Йерихон Tell es Sultan - Хълмът на Султана, а Палестинците окупираха Ливан - бяха богати и бяха Християни наследници на Финикия

    Коментиран от #19

  • 5 Естествен Интелект

    12 8 Отговор
    Имате право да помагате на хората да се отбраняват срещу агресора... Пращайте джепане....
  • 6 Хасковски каунь

    22 7 Отговор
    Подкрепете Палестина!
  • 7 Абабанъ

    1 1 Отговор
    гичмиш...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Турчин

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Машала":

    Тоя на снимката също е кюрд но не стрелят по него и е външен министър.
  • 10 Васил

    6 18 Отговор
    Палестинците сами са си виновни каква работа имат в Израел и с Хамас???

    Коментиран от #18

  • 11 САЩ

    5 14 Отговор
    А защо нападнаха Израел
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хаха

    6 10 Отговор
    Кой започна клането Фидан?
  • 14 Този и и външен министър на България

    11 3 Отговор
    СДС регистрира етническата му турска партия, която кове законите в парламента и е венец на турското разузнавяне.
    Благодарение на предателите от ПП и ДБ, ДПС управлява страната чрез Пеевски.
    В Германия има над 6 млн. турци, но турска партия няма
  • 15 МинОвач

    4 8 Отговор
    За ситуацията тук и там , преди и сега е трябвало да мислите преди да изстреляте ракетите срещу Израел. Няма такава държава която да и спретнат такава ракетна ракетна и сухопътна атака със толкова много жертви и тя да седи и да гледа безучастно. Така че сега ще има жестоко наказание и последствията от него ще са заради хамас.

    Коментиран от #17

  • 16 Света е на страната на Палестина

    16 5 Отговор
    Дори в САЩ над 2200 протеста срещу политиката на Израел има . Милиони са по улиците на САЩ. Искат съд за Натаняху и Израел

    Коментиран от #25

  • 17 замислял ли

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "МинОвач":

    си се, че района на Газа е един от най-наблюдаваните в целия свят. Метафората със затвор дори не е пресилена - гледа се и се наблюдава всичко, което може да бъде видяно с всякакви джаджи, от най-съвременно сателитно наблюдение до класически камери.
    Така че, успеха на сухопътната атака на Хамас, едва ли просто "недоглеждане" на израелците! Май, някой е бил поканен и нарочно е бил безучастен, та сега да се прави на силно засегнат.
  • 18 абе

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Васил":

    въпроса е каква работа има Израел на палестинска територия?
    Ако погледнеш границите, в които трябва да се разпространява Израел и къде са те сега, то няма да се чудиш кой е агресора и какви са законовите права на палестинците.
    Света гледа нахалството на Израел години наред и мълчи (явно всички искат да има тлеещ конфликт там).
    Е, не вярвам, че сега нещо коренно ще се промени, но факта си е факт - Израел следва да се върне в границите, определени му през 1948 година и да приеме съществуването на държавата Палестина.
    Иначе, конфликт след конфликт. Драма, която граничи с геноцид над палестинците
  • 19 Момчил

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Търновец":

    Евреите със сигурност обаче не са евреи,а хазари ,приели вярата. Те нямат нищо общо с тази земя поради простата причина,че нямаъ нищо общо и с онези юдеи от онова време.
  • 20 Ясен

    4 4 Отговор
    Какво общо имат турците с палестинците, освен чалмите и забрадките? Турците на думи са против терористите, а делата им са други. В случая защитават терористи. Значи за тях кюрдите са терористи, а тия от Хамас не са терористи. Как така? И тия и ония взривяват и убиват. Как едните са такива, а другите не са такива?
  • 21 д-р Мушков 4-и км

    2 1 Отговор
    Ситуацията е каквато си я направиха терористите от хамас.
    И как така все са жертви тия палестинци. Целият свят години наред ги храни и им праща помощи вкл. и Израел, а тия само се разплождат и развиват тероризъм.

    Коментиран от #23

  • 22 Дурхан

    3 0 Отговор
    Ако Турция стане гарант на мира , Хакан Фидан ще стане новия Селахаттин Еюби ,кюрда завоевател на Йерусалим
  • 23 те така

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "д-р Мушков 4-и км":

    са гледали и на българите едно време, докато не видяха "човеколюнието" на турците при потушаване на Априлското възстание. Вероятно и възстанието ни щеше да се третира като терористичен акт, ако не беше въпросното човеколюбие.
    Ясно е, че проблема там не е черно-бял и никой не е невинен като момина сълза, но не може да бъде решен без да се даде възможност на палестижите да имат нормална своя държава. Тогава и помощи сигурно няма да им трябват, след като си стъпят на краката
  • 24 КОБА

    1 0 Отговор
    КАК ПРАКТИЧЕСКИ ЩЕ СЕ ОХРАНЯВАТ ГРАНИЦИТЕ НА ПАЛЕСТИНСКАТА ДЪРЖАВА,СЕГАШНАТА АВТОНОМИЯ Е В СРЕДАТА НА ИЗРАЕЛ,НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА В СВЕТА ,САМО ВАТИКАНА СЕ ВОДИ ДЪРЖАВА В СЪРЦЕТО НА ИТАЛИЯ ,НИКОЙ НЕ ГОВОРИ КАК ЩЕ СЕ ОФОРМИ ТАКАВА ПАЛЕСТИНСКА ДЪРЖАВА,ТОВА И ГОСПОД НЕ -МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ-----ПАЛЕСТИНСКАТА АВТОНОМИЯ Е СЪЗДАДЕНА ЗА ДА ИМА КОНФЛИКТ В ТОЗИ РАЙОН
  • 25 Без име

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Света е на страната на Палестина":

    Еми то и в Америка е пълно с мюсюлмани,незнайно защо напуснали "хубавите" си страни.Исляма е много крайна религия,мразят се едни други но когато са срущу друговерци,стават единни!
  • 26 Това

    0 2 Отговор
    Казано от устата на турчин, чиито деди са отговорни за кланетата от Босна до Армения никак не приляга.