Отидете към основна версия

4 271 46

Вълна от омраза и нападки към евреите в Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • палестина-
  • расизъм-
  • евреи-
  • израел-
  • адолф хитлер-
  • нацисти-
  • турци-
  • омраза

В медиите има антисемитски коментари, възхваляващи Хитлер и нацистите

Снимка: БГНЕС/ EPA

Еврейската общност в страната е загрижена. Журналистът Карел Валанси, който пише в тамошния еврейски вестник „Шалом“, смята, че на евреите в Турция все по-често се гледа като свързани с израелската политика.

"Реториката на политиците, на медиите и в социалните мрежи представя евреите не като граждани на Турция, а като някакво удължение на държавата Израел. Гневът срещу тази държава се насочва срещу турските евреи", казва Валанси пред ДВ.

Откровено расистки и антисемитски коментари

А според едно определение на Международния алианс за възпоменание на Холокоста тъкмо това е съвременен пример за антисемитизъм: когато граждани от еврейски произход са обвинявани, че са по-лоялни към Израел или към еврейските приоритети по света, отколкото към интересите на собствената си нация.

Валанси предупреждава, че в обществената дискусия се появяват дори антисемитски коментари, в които се възхваляват Хитлер и нацистките идеологии. Същото твърди и публицистът Бюлент Мумай във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Той цитира един местен политик от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието със следното изявление: „В историята всички се оплакват от Хитлер, че бил расист. Но Хитлер е казал: „Ще ме проклинате, че не унищожих всички евреи.“ Имал е право и аз отдавам почит към паметта му.“

„Йени Акит“, турски вестник, близък до управляващата партия на Ердоган, излиза със заглавие на първа страница срещу евреите в страната, което призовава „ционистките слуги“ да бъдат лишени от гражданство. Изостря се тонът срещу Израел и в редица други турски медии. След нападението срещу баптистката болница на 18 октомври проправителственият вестник „Йени Шафак“ излезе на първа страница със заглавие „Тази държава на терора трябва да бъде унищожена“. Според медийния омбудсман Фарук Билдириджи това означава, че сегашният конфликт се разглежда като война между Запада и Изтока, между исляма и християнството/юдаизма.

Ердоган наруши западния консенсус

Някои турски политици също използват реторика, която напомпва напрежението и антисемитизма. Те призовават страната им да се намеси в конфликта в полза на хората в ивицата Газа. Лично президентът Ердоган нарече Хамас „муджахедини“ или борци за освобождение и отмени посещението си в Израел. Според германския „Тагесцайтунг“ Ердоган окончателно се е обявил срещу западния консенсус, при това не поради вътрешнополитически сметки, а по дълбоко убеждение. Ердоган ще участва и в планирания „Голям палестински митинг“, който трябва да се проведе на 28 октомври на истанбулското летище „Ататюрк“.

Антисемитизъм масово се разпространява и в социалните мрежи в Турция, където се споделят хаштагове, призоваващи към изгонването на евреите от страната. Упражнява се и натиск върху писатели и хора на изкуството от еврейски произход да подкрепят изрично палестинците. Независимо от всичко това самата еврейска общност в Турция продължава да се застъпва за мир и демонстрира лоялност към държавата. В свое изявление от 18 октомври тази общност категорично отхвърля и осъжда убийствата на цивилни граждани и изрично подкрепя „усилията на нашата държава - Република Турция - за спешно възстановяване на мира“.

"Чуждо тяло"

Карел Валанси напомня, че турските евреи са равноправни граждани, които допринасят за развитието и за културния живот в страната. Въпреки че от столетия живеят в Анадола, турските евреи понякога се възприемат като чуждо тяло, смята той и добавя: „Според масовото разбиране, турското гражданство не включва немюсюлманите. Макар че са един от основополагащите елементи на републиката, евреите биват възприемани като гости, като общност, която трябва да бъде толерирана и от която се очаква да проявява непрекъсната благодарност“, казва Валанси пред ДВ. От години еврейското население в Турция постоянно намалява, отчасти и поради миграцията, предизвикана именно от надигащия се антисемитизъм. Според собствените оценки на еврейската общност в Турция, числеността ѝ е спаднала от около 80 000 души през 1927 на 16 000-17 000 души в момента.

Автор: Пелин Юнкер

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: