Отидете към основна версия

3 437 60

Те мразят евреите: какво се случи в Дагестан

  • дагестан-
  • русия-
  • владимир путин-
  • махачкала-
  • летище-
  • израел-
  • евреи

Говори се, че гневната тълпа е търсела евреи или хора с израелски паспорт

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Не отваряйте вратите, опасно е. Навън има разярена тълпа." С тези думи капитанът на руски самолет обръща към пътниците, след като машината е кацнала на летището в Махачкала. До нея се намира друг самолет, който току-що е пристигнал от Израел.

Събитията, които се разиграват навън, са плашещи: десетки гневни мъже тичат с викове по пистата между самолетите. Изглеждат много агресивни и напълно безконтролни. Един от тях успява да се покатери върху крилото на машината от Тел Авив, други се опитват да проникнат в самолета през заключените врати. Говори се, че гневната тълпа е търсела евреи или хора с израелски паспорт.

Преди това няколко хиляди мъже щурмуваха летището на Махачкала - на път към пистата чупеха прозорци, разбиваха врати и викаха "Аллах е велик!". Кадрите с насилието обиколиха социалните мрежи, а властите, очевидно изненадани и напълно неподготвени за такъв инцидент, успяха да овладеят положението чак няколко часа по-късно. Задържани са 60 души, 20 са ранените, двама от които тежко. Масовата проява на антисемитизъм шокира света, а държавното следствие на Дагестан започна разследване.

Призив за протести в социалните медии

Олег Орлов от правозащитната организация "Мемориал" признава пред ДВ, че от почти месец в Кавказ се засилват антисемитските настроения - от началото на актуалния конфликт между Израел и Хамас. Въпреки това никой не е очаквал омразата да достигне такива мащаби, включително управляващите в дагестанската столица Махачкала. Орлов смята, че голяма роля играят провокативни публикации в Телеграм, включително призиви за щурмуване на летището. Особено това важи за канала "Утрото на Дагестан".

Макар оттам да твърдят, че не са антисемити, каналът е пълен с антисемитски съдържания и други провокационни материали. Чудно е как въобще съществува той, като знаем колко строго в Русия биват контролирани медиите и колко бързо и лесно те могат да бъдат блокирани при нужда, казва Орлов. Той смята, че тайните служби не са искали да се стига до такива изстъпления - просто ситуацията вероятно е излязла извън контрол.

Това говори за слабост на руската държава, резюмира експертът от "Мемориал". Русия става все по-тоталитарна, но същевременно държавата изглежда слаба - властите бяха изненадани точно както и по време на метежа на Пригожин през юни.

Шефът на Кремъл Путин пък реши да използва вълненията в Дагестан за отправянето на упреци към Запада. Събитията в Махачкала били вдъхновени не на последно място от "западните тайни служби", заяви той. Доказателства за някакво чуждо участие в събитията обаче не бяха представени. САЩ отхвърлиха упреците.

Чувство на безпомощност

Според Саида Сирашудинова от дагестанския изследователски център "Кавказ. Свят. Развитие" протестът, съпроводен с толкова голяма агресия, може да се обясни с цялостната ситуация в автономната република Дагестан. Пред ДВ тя говори за "натрупаното чувство на безпомощност", което се дължи на лични и социални проблеми, както и на общата безперспективност. "Естествено положението на палестинците, което не се подобрява, влияе на хората", посочва тя.

Въпреки това Сирашудинова смята, че отговорни за изблика на насилие са най-вече социалните медии, отправили апел към мюсюлманските жители на Дагестан и призовали към протести. Те определено са повлияли на част от населението: "Тази агресия е опасна, изключително опасна. Тя е направлявана от радикални мюсюлмани, които сравнително отскоро живеят в Дагестан", уточнява тя.

В този контекст бе важно, че религиозното ръководство на републиката зае официална позиция против протестите. Но все повече хора са готови да упражняват насилие, уверява Сирашудинова: "Този изблик на негативна енергия стана възможен, тъй като няма вентил за гнева на хората", казва тя.

Сирашудинова отбелязва и друг факт: през последните пет до седем години антисемитските настроения умишлено се подклаждат отвън. Евреите все по-често са сочени за виновни - така смятат по-нискообразованите хора в републиката: "В Дагестан имаме проблем с образованието. Той се проявява и в последния конфликт", посочва наблюдателката.

Опасения за увеличаване на вълненията няма

Денис Волков от руския независим институт за изследване на общественото мнение център "Левада" не смята, че агресията спрямо евреите в Дагестан може да обхване и други региони на Русия. "Протестният потенциал в момента не е голям, макар тук и там да се виждат малки протести", казва той. Волков се позовава на актуалните допитвания, съгласно които две трети от руското население изобщо не се интересува от конфликта в Близкия изток. "Хората в Русия са много по-заети със собствените си проблеми", уверява той.

Автор: Юрий Решето

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания