Отидете към основна версия

4 411 46

Русия за войната в Близкия изток: нищо от това не е вярно

  • хамас-
  • сащ-
  • израел-
  • русия-
  • палестина-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • иран-
  • близкия изток-
  • конфликт-
  • газа-
  • ивицата газа

Москва има огромен интерес този конфликт да продължи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Позицията на Москва от началото на войната в Близкия изток е, че американците са виновни за терористичните атаки, извършени от Хамас, и за напрежението в Близкия изток. Русия, от друга страна, желае мир и прави всичко възможно, за да сложи край на войната на Израел с терористичната групировка, управляваща Газа, твърди Кремъл.

Реалността обаче е различна, коментира руският експерт по Близкия изток Руслан Сюлейманов пред ДВ. За него е ясно, че Москва печели от настоящия конфликт между Израел и Хамас, който продължаващ почти месец, и има интерес той да се проточи още дълго време. Освен това колкото по-голяма е опасността от разразяването на сериозен пожар, толкова повече това би могло да допадне на Кремъл, тъй като би уязвило реалния руски противник - САЩ.

За американците конфликтът представлява истинско предизвикателство, "един вид тест" на цялата система, която те са изграждали в продължение на много години в региона, опитвайки се да балансират между Израел и арабските държави. "Русия, заедно с Китай, сега потрива ръце и наблюдава цялата ситуация с удоволствие", казва още Сюлейманов. Освен това Кремъл е доволен, че "Америка и другите западни държави обръщат внимание на Близкия изток, а не вече на Украйна. Независимо от изявленията на Вашингтон, че може да води едновременно война на два фронта".

Руският политолог Константин Пахалюк, който наскоро емигрира в Израел, също смята, че Москва е доволна, че светът не говори за Украйна, а за Израел. Анализаторът обаче не може да разбере тази радост, тъй като става въпрос за две съвършено различни войни.

"За какво изобщо трябва да се упреква Русия?"

Пахалюк представя пред "Дойче веле" (ДВ) и други два аргумента за това, че войната в Близкия изток играе в полза на Владимир Путин. На първо място руската пропаганда може да я използва, за да плаши собственото си население със следните внушения: "Всички ни обвиняват, че започнахме войната в Украйна. Ние сме толкова лоши. А Израел се държи дори още по-лошо. Америка не може да направи нищо. И скоро целият Близък изток ще гори, а вие знаете колко може да гори". Според политолога посланието е, че съществува заплаха от още по-голяма война, за което Западът е виновен. "За какво изобщо трябва да обвинявате Русия? В морален смисъл никой не може да ни обвинява", гласят внушенията, смята Константин Пахалюк.

На второ място Пахалюк посочва, че Русия сега разполага с възможността да демонстрира своята близост с ислямския свят. Въпреки това, според него, Москва вече не разполага с никакво осезаемо влияние в региона - нито в Сирия, нито в Египет, нито в Иран. Остава да се покаже на арабския свят, че в Русия живеят много мюсюлмани и че те подкрепят всички палестинци. Въпреки че Хамас, която е призната за терористична организация не само от Израел, но и от САЩ, ЕС, Германия и други страни, не може да бъде приравнена към палестинците.

Последиците от войната в Близкия изток за стабилността в Русия

Руският политолог и икономист Михаил Крутихин, който живее в Норвегия, е на съвършено различно мнение. Войната в Близкия изток само ще навреди политически на Русия, заяви той пред ДВ. Той се аргументира с неотдавнашните антисемитски атаки в няколко руски региона, населени предимно с мюсюлмани. В столицата на Дагестан Махачкала хиляди разгневени щурмуваха летището, след кацане на самолет, пристигнал от Тел Авив. За Крутихин това е ясен сигнал, че за Кремъл става все по-трудно да гарантира сигурността в собствените си региони. "Мисля, че това оказва много негативно влияние върху политическата стабилност в Русия", казва анализаторът. Според него след тези инциденти Москва ще трябва да се държи много по-предпазливо и да ограничи антисемитската реторика, за да не дестабилизира териториите си.

Крутихин смята, че Русия няма нито политическа, нито икономическа полза от войната в Близкия изток. Материална полза би имало единствено, ако цените на петрола се бяха повишили значително, вкарвайки по този начин допълнителни средства в руския бюджет. Това обаче не се случва. Даже напротив - цените временно спаднаха, тъй като нито една от страните, производителки на петрол, не е готова да воюва на страната на палестинците. А петролът от Персийския залив продължава да се изнася без особена промяна в стойността му.

Възможно ли е руско посредничество за мирния процес?

Константин Пахалюк е убеден, че спорната визита на делегацията на Хамас в Москва преди няколко дни, която беше остро критикувана от Израел, няма никакво значение за мирния процес. Той подчертава, че е ставало въпрос най-вече за освобождаването на руските заложници в Газа. Според Руслан Сюлейманов обаче преговорите би трябвало да се водят с други "играчи" - бойното крило на Хамас. Анализаторът смята, че само Катар, Египет и евентуално Турция биха могли да достигнат до тях: "Русия не разполага с този лост".

Автор: Юрий Решето

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания