Отидете към основна версия

2 263 60

Град Газа е обсаден. ООН говори за здравна катастрофа

  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • оон-
  • катастрофа-
  • хуманитарна криза-
  • лекарства

През последната седмица все повече израелски войски навлизат в ивицата

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската армия съобщава, че е обсадила град Газа, който те наричат "центъра на терористите от Хамас”. Говорителят на армията на Израел информира също, че израелските военни са в директни сблъсъци с бойците на Хамас.

През тази нощ израелската армия съобщава, че от Хамас са изстрелвали противотанкови ракети, детонирали са експлозиви и са се опитвали да се покатерят по военните машини на израелските войници. Не е ясно къде точно са се провели сраженията.

"В пика на сраженията"

Според информационната агенция "Франс прес" военното крило на Хамас е заплашило, че сухопътната инвазия на израелските военни в ивицата Газа ще се превърне в "проклятие” за тях. Израел засили нападенията си по цели в ивицата Газа в последните дни. По информация на израелската армия десетки бойци на ислямистката организация, призната за терористична от САЩ, ЕС, Израел и редица други държави, са били убити в четвъртък. "В пика на сраженията сме”, съобщи израелският премиер Нетаняху.

Сухопътната офанзива все повече се съсредоточава върху северната част на крайбрежната ивица, където се намира щабът на Хамас в град Газа. Израел призова цивилното население да се евакуира, припомня АРД. Около 1,4 милиона души са вътрешно разселени. Стотици хиляди обаче все още се намират в северната част, която Израел е обявил за бойно поле.

Град Газа е най-големият в ексклава. С население от над 2,2 милиона души, районът, дълъг около 40 километра, е много гъсто населен и напълно изолиран. Досега само няколкостотин души с чуждестранни паспорти са успели да напуснат района в посока Египет през граничния пункт Рафах.

Израелската армия и Хизбула водиха ожесточени сражения и в Северен Израел. Израел съобщи за "широкомащабно нападение" срещу позиции на шиитската милиция в съседната страна, а Хизбула, която е подкрепяна от Иран, заяви, че е атакувала "19 израелски позиции по едно и също време”.

Здравна катастрофа в Газа

Организацията на ООН за подпомагане на палестинците UNRWA и палестинското министерство на здравеопазването на Палестинската автономия в Рамала предупреждават за криза в здравеопазването.

В изявление, публикувано от Министерството на здравеопазването на окупирания Западен бряг под ръководството на палестинския президент Абас, се казва, че големият брой вътрешно разселени лица в ивицата Газа, пренаселеността на местата за убежище като училища и болници, както и разрушените водоснабдителни и канализационни съоръжения са довели до "хиляди случаи на респираторни и диарийни заболявания”.

Ръководителят на организацията за помощ UNRWA Филип Лазарини успя да посети южната част на ивицата Газа за първи път след опустошителното нападение на Хамас срещу Израел, включително училище, в което са настанени предимно деца.Децата го помолили да им даде вода за пиене и парче хляб, разказва Лазарини, цитиран от АРД. "Никога не съм виждал подобно нещо в Газа, когато съм бил там след ескалация на конфликта".

По данни на Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия на палестинския президент Абас от голямото нападение на Хамас на 7 октомври до тази сутрин в Ивицата Газа са загинали 9025 души, а в окупирания Западен бряг - 134 души.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини