Отидете към основна версия

1 591 15

Спасителна операция! Американски военни издирват заложниците в Газа с разузнавателни дронове

  • израел-
  • сащ-
  • хамас-
  • дронове-
  • пентагон

Дроновете са част от вълна от разузнавателни активи, изпратени в региона в дните след атаката срещу Южен Израел, твърдят запознати служители на Пентагона

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските военни са задействали разузнавателни дронове над Ивицата Газа като част от усилията да помогнат на Израел да локализира повече от 240 заложници, които са в плен на ХАМАС от 7 октомври насам, съобщава телевизионният канал CNN, като се позовава на Пентагона.

CNN по-рано съобщи, че дроновете са част от вълна от разузнавателни активи, изпратени в региона в дните и седмиците след атаката срещу Южен Израел, според множество американски служители, запознати с въпроса.

"В подкрепа на усилията за освобождаването на заложниците, САЩ извършват полети на невъоръжени дронове над Ивицата Газа, както и предоставят съвети и помощ в подкрепа на нашия партньор Израел“, потвърди говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър. "Тези полети започнаха след атаката на ХАМАС срещу Израел на 7 октомври“.

Медията припомня, че през миналия уикенд край границите на Ливан бяха забелязани два американски дрона MQ-9 Reaper, едни от най-усъвършенстваните безпилотни апарати в арсенала на САЩ, използвани предимно за наблюдение.

САЩ следят отблизо за всякакви признаци, че ливанската групировка "Хизбула“ - или която и да е друга иранска прокси сила - може да се опита да ескалира тлеещото напрежение в региона.

Не е ясно доколко ще бъдат полезни изображенията, събрани от полетите над ивицата Газа, за локализирането на заложниците, тъй като се смята, че да държани в огромната мрежа от подземни тунели на ХАМАС.

Американски служители обаче подчертават, че разузнавателните данни, събрани от дроновете и споделени с Израел, са ограничени до усилията за освобождаването на заложниците и не представляват т.нар. "насочени разузнавателни данни“ – информация, използвана за извършване на смъртоносни удари срещу лидери и позиции на палестинската групировка.

Военните на САЩ в Израел също съветват Израелските отбранителни сили относно усилията за освобождаването на заложниците. Отделно Вашингтон предоставя на еврейската държава "бомби и друга смъртоносна помощ“.

Райдър увери, че американската армия като цяло "не участва в разработването на цели на Израелските отбранителни сили“, нито "помага да провеждат кампанията си“ в Ивицата Газа.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.

Свързани новини