Отидете към основна версия

8 Ноември, 2023 20:48, обновена 8 Ноември, 2023 20:48 7 371 46

Тунелите на Хамас са взривени от израелски инженери

  • израел-
  • хамас-
  • тунели-
  • даниел хагари-
  • газа

Даниел Хагари сподели кадри и заяви, че операцията се разширява

Снимка: Shutterstock

Израелската армия пусна кадри, които показват как Израел се справя с огромната мрежа от подземни тунели, построени и използвани от Хамас в Газа.

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари сподели тези кадри, заявявайки, че разширяването на операциите на място означава, че инженерите могат ефективно да се насочат към инфраструктурата на Хамас с копачи и експлозиви, предаде Скай нюз.

Израелската армия съобщи, че от началото на войната преди месец е унищожила общо 130 тунела на палестинската групировка "Хамас" на територията на ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Запасите от вода и бутилки с кислород в тунелите са доказателство за плановете на групировката за продължителен престой, се казва в изявлението. Армията е открила тунелни шахти и под тренировъчен лагер на "Хамас" в северната част на Газа, който е бил разрушен.

Израелците твърдят, че има сложна мрежа от тунели в песъчливата почва в ивицата Газа, която е дълга едва около 45 километра, широка между 6 и 14 км в различните си части и има население над два милиона души.

Някои от тунели са електрифицирани. Средно те са високи по два метра и широки по един метър, но някои са достатъчно големи и за преминаването на превозни средства. Някои слизат на дълбочина от десетки метри под земята, за да могат да издържат на израелските бомбардировки от въздуха.

"Става дума за десетки и десетки километри под земята с командни, контролни и комуникационни помещения, помещения за снабдяване и площадки за изстрелване на ракети", каза военния експерт от университета в Тел Авив Харел Чорев пред телевизия Си Ен Ен.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 54 гласа.

Свързани новини