Отидете към основна версия

2 351 43

Източници на Ройтерс: Хизбула разполага с арсенал от руски противокорабни ракети

  • ливан-
  • ройтерс-
  • хизбула-
  • руски ракети-
  • средиземно море

Хизбула не потвърждава да разполага с подобно оръжие

Снимка: Shutterstock

Хизбула, ливанската групировка, разполага с арсенал от руски противокорабни ракети с голям обсег, които могат да бъдат използвани срещу американски военни кораби в Средиземно море, предаде Ройтерс, цитирана от News.bg.

Хасан Насрала, който е лидер на Хизбула, каза миналата седмица, че не е уплашен от американските кораби и има „ясен план да ги унищожи“, ако конфликтът се разрасне.

Източници на Ройтерс в Ливан, които са запознати с Хизбула, заявиха, че лидерът на групировката е увеличил възможностите на групировката и е включил руски ракети P-800 Onyx (Yakhont) с обсег от 300 км.

Смята се, че тези ракети не са придобити от Русия, а от Сирия, според анализатори. Ракетите са били разположени там преди десетилетие в подкрепа на сирийския президент Башар Асад в гражданската война, която разтърси страната. Хизбула не потвърждава да разполага с подобно оръжие и не отговаря на въпросите на Ройтерс, свързани с тази тема.

Вашингтон заяви, че американският контингент в Средиземно море, състоящ се от два самолетоносача и спомагателни кораби, има за цел да предотврати разрастването на конфликта, но Хизбула възприема действията на САЩ като пряка заплаха, отбелязва агенцията.

Мощните руски противокорабни ракети, придобити от Хизбула, ѝ дават средствата обаче да изпълни завоалираната заплаха на лидера Насрала срещу военните кораби на САЩ и това увеличава сериозните рискове от всяка регионална война, коментират източниците на агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.

Свързани новини