Отидете към основна версия

1 836 39

Ердоган предлага създаването на фонд за възстановяването на ивицата Газа

  • саудитска арабия-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • фонд-
  • възстановяване

Турският президент представи идеята на среща на Организацията за ислямско сътрудничество

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви необходимостта Западът и Израел да компенсират щетите, нанесени на палестинците, и също така прикани мюсюлманските страни да създадат фонд за подпомагане на ивицата Газа. Той каза това на извънредна съвместна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и Лигата на арабските държави в Рияд, посветена на ситуацията в Близкия изток и Ивицата Газа.

"Западът и Израел, който се държи като разглезено дете на Запада, трябва да компенсират щетите и разрушенията, причинени на палестинците. Ние вярваме, че в рамките на ОИС е необходимо да се създаде фонд за възстановяването на Газа. Турция е готова да окаже всякаква подкрепа по този въпрос“, каза той.

Ердоган подчерта, че всички страни-членки на ОИС „трябва да осигурят подкрепа на Египет, за да осигурят продължаването на работата на ГКПП Рафах за доставка на хуманитарна помощ в Газа, и също така трябва да се стремят да държат Израел отговорен за своите военни престъпления и престъпления срещу човечеството“. "Всички престъпления, които е извършил, трябва да бъдат проучени от Съвета на ООН по правата на човека и Международния наказателен съд. Срещу извършителите трябва да бъдат започнати съдебни процедури", каза той.

Турският президент също отбеляза, че е необходимо да се разследва „въпросът за ядрените оръжия в Израел, чието съществуване се признава от израелските министри“. Според него „подобен проблем не може да бъде пренебрегнат, тъй като потенциално може да застраши оцеляването не само на региона, но и на цялото човечество“.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.

Свързани новини