Отидете към основна версия

2 291 16

Френският президент Макрон ще пропусне антисемитското шествие в Париж

  • франция-
  • шествие-
  • антисемитизъм-
  • еманюел макрон-
  • марин льо пен

Той щял да присъства на него в "мислите си"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон каза, че няма да се присъедини към марша срещу антисемитизма в неделя, но ще присъства на него в "мислите си", предаде france24.com.

Крайнодесният лидер Марин льо Пен каза, че планира да присъства на митинга, предизвиквайки кръг от пререкания между политическите партии на фона на нарастването на антисемитските инциденти във Франция.

Очаква се десетки хиляди хора да участват в неделния митинг срещу антисемитизма. Повече от 3 000 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени във френската столица, за да поддържат сигурността на "великия граждански марш", според вътрешния министър Жералд Дарманен.

„Ще бъда там в сърцето си и в мислите си“, каза Макрон, след като предупреди, че антисемитизмът отново е във възход във Франция.

В отворено писмо, публикувано във всекидневника Le Parisien в събота вечерта в навечерието на марша, Макрон осъди „непоносимото възраждане на необуздания антисемитизъм“ и каза, че „тази Франция, от която нашите еврейски съграждани се страхуват, не е Франция ".

Напрежението в Париж, дом на големи еврейски и мюсюлмански общности, се покачи след атаката на Хамас на 7 октомври, последвана от едномесечно израелско бомбардиране на ивицата Газа.

Франция е регистрирала близо 12 250 антисемитски акта след атаката.

Председателят на Националното събрание Яел Браун-Пивет и Жерар Ларчер, председателят на Сената, призоваха във вторник за "обща мобилизация" на марша срещу нарастването на антисемитизма.

Те трябва да поведат шествието зад транспарант с надпис „За републиката, срещу антисемитизма“.

Френският крайнодесен лидер Марин льо Пен предизвика какофония от критики тази седмица относно плановете си да присъства на марша в неделя, като критиците казаха, че нейната партия Национално обединение не е успяла да се отърси от антисемитското си наследство въпреки нарастващата си политическа легитимност.

Критиците на Льо Пен разглеждат присъствието ѝ като опит да се използва войната между Израел и Хамас, за да стане по-приемлива за масовите избиратели.

Основателят на партията Жан-Мари льо Пен, нейният баща, е осъждан многократно за антисемитска реч на омразата и омаловажава обхвата на Холокоста. Неговата дъщеря, Марин - подгласник на последните два президентски избора и вероятно основен претендент през 2027 г. - работи за изчистване на имиджа на партията, като отстрани баща си и промени името ѝ от Национален фронт на Национално обединение.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: