Отидете към основна версия

4 243 75

Шолц заяви, че е готов да продължи преговорите с Путин

  • германия-
  • олаф шолц-
  • израел-
  • украйна

Германският канцлер е за незабавно прекратяване на огъня в Израел

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц смята за необходимо и възнамерява да продължи диалога с руския президент Владимир Путин. „В тази ситуация трябва да говорим непрекъснато, което направих в миналото и което ще правя отново в бъдеще“, каза ръководителят на германското правителство, отговаряйки на въпроси на редакторите на Heilbronner Вестник Stimme. "Но преговорите между Украйна и Русия изискват решителна стъпка от страна на Русия - това означава изтегляне на войските. Това е нещо, за което Владимир Путин очевидно все още не е готов", каза канцлерът.

Шолц отговори утвърдително на въпрос дали правителството му има дългосрочна стратегия за подкрепа на Украйна. Германските власти няма да отслабят усилията си за оказване на помощ на Киев. „За нас също е ясно, че трябва да сме подготвени за дългосрочния конфликт, който се случва там“, каза той. Канцлерът се аргументира, че целта в ситуацията около Украйна е да се привлече вниманието към конфликта от колкото се може повече страни. Германските власти са готови да подкрепят Киев „колкото е необходимо“, както „финансово, така и с доставки на оръжие“.

В събота вестник Bild, позовавайки се на източници от германското министерство на отбраната, съобщи, че германското правителство възнамерява да увеличи военната помощ за Украйна от 4 млрд. EUR на 8 млрд. EUR през 2024 г.

В началото на ноември германското правителство обяви доставката на още 25 танка Leopard 1A5 в Украйна, обещани по-рано. Новата партида оръжия, прехвърлени в Киев, включваше също разузнавателни дронове и радари. Общият обем на помощта за Украйна от Германия - хуманитарна, финансова и военна - през последната година и половина възлиза на около 24 млрд. EUR.

Шолц коментира и ситуацията в ивицата Газа като се противопостави на незабавно прекратяване на огъня или дълга хуманитарна пауза в ивицата Газа, тъй като според него това ще даде възможност на радикалното движение Хамас да си поеме въздух, за да се възстанови.

„Не мисля, че някои от исканията за незабавно прекратяване на огъня или дълга пауза, което по същество е едно и също, са правилни, защото в крайна сметка това би означавало, че Израел ще трябва да даде възможност на Хамас да си почине и да получи нови ракети за да ги пуснем отново. Това не може да стане. ще се съгласи ", каза ръководителят на германското правителство.

Шолц отбеляза, че според него само кратки хуманитарни паузи „може да имат смисъл“ за доставката на помощ в ивицата Газа, напускането на граждани на други страни оттам, отстраняването на ранените и освобождаването на заложници.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: