Отидете към основна версия

2 154 37

САЩ изисква информация за корабите, които заобикалят санкциите срещу руския петрол

  • сащ-
  • руски петрол-
  • кораби-
  • санкции-
  • министерство на финансите

Министерството на финансите на САЩ е изпратило известие до компаниите за управление на кораби

Снимка: Shutterstock

Министерството на финансите на САЩ е изпратило известие до компаниите за управление на кораби, в което се изисква информация за 100 кораба, заподозрени в нарушаване на западните санкции срещу руския петрол, съобщават източници на Ройтерс, цитирана от БТА.

Известието, което Службата за контрол на чуждестранните активи изпрати в петък до компании за управление на кораби в около 30 държави, е най-мащабният ход на САЩ, откакто Вашингтон и съюзниците му наложиха ценови ограничения на Москва, целящи да намалят приходите от петрол, за да накажат агресията ѝ срещу Украйна. Министерството на финансите не коментира тази информация.

Говорител на Министерството на финансите заяви: "Няма да потвърждаваме или коментираме разследвания или мерки за санкции, но Министерството на финансите е ангажирано с налагането на ценови ограничения и намаляването на средствата за войната на Русия срещу Украйна".

Групата на седемте най-големи икономики (Г7), Европейският съюз (ЕС) и Австралия наложиха ограничение от 60 долара за барел върху морския износ на руски петрол през декември миналата година.

На западните компании беше забранено да предоставят транспортни, застрахователни, финансови и други услуги за суровия петрол, продаван над тази граница. Движенията на световните цени на петрола през тази година означават, че голяма част от руския суров петрол се търгува над лимита.

Представители на САЩ обаче заявиха, че ограничението все още налага допълнителни разходи на Русия, принуждавайки я да разчита на "флот от призраци" от по-стари танкери, по-дълги плавания и незападни морски услуги, което намалява приходите, които Русия може да изразходва за война.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 28 гласа.

Свързани новини