Отидете към основна версия

1 588 34

Финландия може да затвори граничните пунктове с Русия

  • финландия-
  • русия-
  • граница-
  • пунктове-
  • премиер

Член 16 от Закона за граничната охрана дава на финландските власти подобен избор в зависимост от ситуацията на границата

Финландия може да затвори, както отделни граничните пунктове с Русия, така и всички, заяви премиерът Петери Орпо, цитиран от dp.ru.

Според него член 16 от Закона за граничната охрана дава на финландските власти избор на средства в зависимост от ситуацията на границата - от ограничаване на граничния трафик до затваряне на отделни гранични пунктове или всички наведнъж.

Затварянето на всички гранични контролно-пропускателни пунктове е възможно в ситуация, която „застрашава националната сигурност“ на Финландия, отбеляза Орпо.

В този случай всички гранични контролно-пропускателни пунктове на границата ще престанат да работят и молбите на търсещите убежище могат да бъдат „концентрирани другаде“, каза финландският премиер, цитиран от Demokraatti.

Орпо нарече сегашния поток от мигранти на границата малък, но призова да се приеме сериозно ситуацията.

Финландският вътрешен министър Мари Рантанен каза по-рано във вторник, че отделът подготвя конкретни предложения до правителството относно ограниченията на границата с Руската федерация, които може да се наложат поради нарастващия брой нелегални мигранти и търсещи убежище, които пристигат във Финландия от Русия.

Финландската гранична служба твърди, че броят на търсещите убежище, които пристигат на велосипеди, нараства на границата, което оправдава новата забрана: на велосипедисти от Руската федерация беше забранено да пресичат границата с Финландия. От 9 октомври забраната е в сила на три ГКПП - Ваалимаа - Торфяновка, Нуямаа - Брусничное и Иматра - Светогорск, а от 15 ноември започва да важи на всички ГКПП.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: