Отидете към основна версия

2 912 59

Украйна твърди, че е унищожила 15 руски военни кораба в Черно море

  • украйна-
  • русия-
  • кораби-
  • черно море-
  • война

Други 12 били повредени

Снимка: Туитър

Украинската армия заяви в петък, че нейните операции са довели до унищожаването на общо 15 руски военноморски кораба в Черно море от началото на руската инвазия и че други 12 кораба са били повредени, предаде usnews.com.

Украйна засили атаките си в Черно море и срещу Крим, който Русия завзе и анексира през 2014 г. Киев съобщи за серия от удари по военни кораби в и близо до Крим тази есен, включително голям десантен кораб и подводница.

„Това са 15 унищожени и 12 повредени кораба. Не всичко това е резултат от работа с дронове, но те също имат заслуга за доста повредени кораби“, заяви говорителят на флота Дмитро Плетенчук в телевизионнен коментар.

Той описа Украйна като "двигател на нов тип военноморска война", която накара Русия да премести своите военноморски сили на позиции, по-трудни за достигане от капацитета, с който разполага Киев.

Русия обикновено не признава щетите на военните си активи и казва, че отблъсква повечето украински атаки.

Украинската армия заяви, че нейните операции, проведени досега в Черно море, включват удари по щаба на руския черноморски флот в Севастопол и корабостроителницата в Керч, които са повредили кораб, който все още не се е присъединил към флота.

През април 2022 г., малко след началото на войната, силите на Украйна заявиха, че са ударили ракетния крайцер „Москва“, флагман на Черноморския флот на Русия, с произведена в страната противокорабна ракета „Нептун“. Русия така и не призна атаката, като каза, че корабът е потънал след голям пожар на борда.

Украинският президент Володимир Зеленски наскоро каза, че Киев е успял да промени баланса на силите в Черно море, изземвайки инициативата от Москва, която смята Крим за стратегически жизненоважен за своите интереси.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: