Отидете към основна версия

5 267 50

Отговор на руския шантаж с нестандартни решения

  • бесарабски фронт-
  • мая санду-
  • молдова-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • шантаж-
  • виталий портников-
  • ес-
  • приднестровие

Ако този вариант наистина се случи, това ще бъде революционно решение за всички бивши съветски републики

Снимка: БГНЕС/ EPA

Отговор на действията на Русия. Възможна ли е „поетапна“ европейска интеграция на Украйна и други държави?
© Виталий Портников

В интервю за Радио Свобода президентът на Молдова Мая Санду подчерта, че има възможност страната ѝ да се интегрира постепенно в Европейския съюз.

„Разбира се, ние бихме искали да станем член на ЕС като реинтегрирана страна и през следващите няколко години може да има геополитическа възможност, защото всичко зависи от това какво се случва в региона и ние сме готови да се възползваме от тази геополитическа възможност. Искам още веднъж да подчертая, че единственото приемливо решение на приднестровския конфликт е мирното разрешаване. От друга страна, ако този първи сценарий не се реализира, смятам, че трябва да разгледаме възможността за интегриране на Молдова в ЕС на два етапа. Първо десният бряг на Днестър, след това левият бряг на Днестър“, каза президентът на Молдова Мая Санду.

Ако този вариант наистина се случи, това ще бъде революционно решение за всички бивши съветски републики, които са били или ще бъдат поканени на преговори с ЕС. Досега е имало един случай, при който една държава е влязла в Европейския съюз, без да е решила въпроса за териториалната цялост. Това беше Кипър през 2004 г. В същото време е парадоксално, че процесът на европейска интеграция се превърна за кипърските гърци в определена политическа алтернатива на обединението на острова, а на референдум 76 процента от населението на гръцката част на Кипър се противопоставиха на възстановяването на териториална цялост.

Но не трябва да забравяме, че Турция, която все още е кандидат за членство в ЕС, а също и член на НАТО, участва в конфликта в Кипър като политически покровител на непризнатата Севернокипърска турска република! Освен това степента на европейска интеграция сред кипърските турци беше много висока по това време; тя започна да намалява едва през следващите десетилетия. Но дори и сега интеграцията в ЕС изглежда да е една от най-реалистичните възможности за разрешаване на кипърския конфликт.

Руската агресия

В случая с Русия - а именно тя от 90-те години на миналия век последователно превръща търсещите собствен политически избор страни в "държави-инвалиди" чрез реална окупация, а от 2014 г. и опити за анексиране на техните територии - ситуацията е много по-сложна. Ето защо остава открит въпросът дали интеграционният процес ще успее, ако Русия продължи да упражнява контрол над части от територията в Украйна, Молдова или Грузия.

Отговор на руския шантаж с нестандартни решения

Не е изненадващо, че мнението на Мая Санду предизвика такъв интерес. Колумнистът на румънското издание Adevărul, Кристиан Унтяну, отбеляза: „Решението, което президентът Мая Санду предлага сега, е абсолютно революционно: Европейският съвет трябва да приеме началото на преговорите с нейната страна на два етапа, първият без Приднестровието. Възможно ли е? Ако е така, европейските лидери трябва да решат дали това е едностранно решение, което се отнася само за отношенията с Молдова, или ще се опитат да го приложат и към Украйна и Грузия. Също така на два етапа, тоест един за независима и суверенна територия и втори етап някъде в неопределеното бъдеще за останалата част от националната територия, когато и ако тя бъде освободена.

Румънският журналист не е сигурен, че такова решение ще бъде одобрено за Украйна и Грузия и като цяло признава проблема с подобни преговори за много труден. Но неговият колега от Revista 22 Стефан Попеску насочва вниманието към другата страна на въпроса: „Без значение колко болезнена може да изглежда тази стъпка на пръв поглед, този подход има предимството, че предотвратява изнудването от непризнати или външни участници - и връща натиска към противоположната страна."

И това е най-важното. Трябва да се определим с политическия и военен шантаж на Русия, трябва да ѝ се отговаря с нестандартни решения - в противен случай рискуваме така и да останем „в очакване на Европа“.

Източник: Виталий Портников специално за «Крым реалии»

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 38 гласа.

Свързани новини