Отидете към основна версия

4 178 52

Напрежение на Балканите! НАТО изпраща още войници

  • косово-
  • кейфор-
  • нато-
  • сърбия-
  • йенс столтенберг

НАТО изпрати стотици допълнителни сили в Косово от Великобритания и Румъния след битка между косовската полиция и въоръжени сърби, укрити в манастир, която превърна тихо село в Северно Косово във военна зона на 24 септември

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО разглежда по-трайно нарастване на числеността на войските си в Западните Балкани, за да държат напрежението под контрол, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Прищина в понеделник, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

НАТО изпрати стотици допълнителни сили в Косово от Великобритания и Румъния след битка между косовската полиция и въоръжени сърби, укрити в манастир, която превърна тихо село в Северно Косово във военна зона 24 септември.

"Сега преценяваме дали трябва да имаме по-голямо постоянно увеличение, за да се гарантира, че това няма да излезе от контрол и да създаде нов кървав конфликт в Косово или в по-широкия регион“, каза Столтенберг пред репортери по време на посещението си в Косово.

Престрелката през септември предизвика нова международна загриженост за стабилността в Косово, където има етническо албанско мнозинство, което обяви независимост от Сърбия през 2008 г. след партизанско въстание и интервенция на НАТО през 1999 г.

Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите на Прищина и смятат Белград за своя столица. Те често са влизали в сблъсъци с косовската полиция и международни мироопазващи сили, но насилието през септември беше най-сериозното от години, отбелязва агенцията.

Мироопазващата мисия на НАТО KейФОР, която действа от 1999 г. насам, включва над 4500 войници от 27 държави.

Ще направим необходимото, за да осигурим безопасна среда за всички хора в Косово, каза днес след среща с президента на Косово Вьоса Османи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи Косово онлайн.

"Това е много важна среща за ситуацията със сигурността в Косово и региона след случилото се през септември“, каза Столтенберг, който заяви в началото на обръщението си, че се радва да бъде в Прищина.

Той припомни и събитията в Северно Косово през май. "Що се отнася до насилието през май и септември, това е недопустимо и затова увеличихме присъствието си“, каза Столтенберг.

НАТО, добави той, подкрепя диалога между Белград и Прищина. "И двете страни трябва да бъдат ангажирани“, каза генералният секретар на НАТО и приветства последното предложение за създаване на Съюз на сръбските общини.

Косовският президент Вьоса Османи благодари на Столтенберг за посещението му "във време на предизвикателство за сигурността не само за Косово, но и за целите Западни Балкани“.

"Свободата на Косово е резултат от подкрепата на НАТО. Хората и институциите в Косово са вечно благодарни“, каза Османи.

"Ролята на НАТО и силите КейФОР за предотвратяването на дестабилизацията на Косово е решаваща“, каза Османи и добави, че "Косово и НАТО са от едната страна, а терористите са от другата“. Стратегическата цел на Косово, каза тя, е членството в НАТО.

"Косово се доказа като надежден партньор на НАТО. От грижата за афганистанските бежанци до санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна“, изтъкна Османи.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.

Свързани новини