Отидете към основна версия

1 593 4

Израел се съгласи на спиране на огъня в Газа, разменят пленници за затворници

  • израел-
  • хамас-
  • преговори-
  • примирие-
  • пленници-
  • затворници

Сделката вероятно ще доведе до освобождаването на 50 жени и деца, държани в плен в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският кабинет се съгласи на временно споразумение за прекратяване на огъня, което ще позволи освобождаването на около 50 души, които са били държани в плен в Газа, откакто Хамас нахлу в Южен Израел на 7 октомври, предаде Ал Джазира.

Споразумението дойде след разговори с посредничеството на Катар, които продължиха до ранните часове в сряда сутринта, като израелските медии съобщиха за разгорещени разговори между министри от правителството на премиера Бенямин Нетаняху.
От кабинета на министър-председателя казаха, че правителството се е съгласило на сделка, според която Хамас ще освободи най-малко 50 жени и деца по време на „пауза в боевете“ от около четири до пет дни.

Очаква се в замяна Израел да освободи около 140 палестински затворници от израелски затвори.

Окончателното споразумение не е оповестено публично, но се смята, че то позволява изпращането на хуманитарна помощ в Газа, която е подложена на интензивни израелски бомбардировки след атаката на Хамас. Там са убити повече от 14 100 души са убити.
В Газа има около 237 пленници от Израел и няколко други страни. Смята се, че чуждите граждани не са включени в споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини