Отидете към основна версия

1 790 44

Турция обсъжда закупуване на изтребители от Европа

  • турция-
  • изтребители-
  • сащ-
  • европа-
  • f-16-
  • eurofighter typhoon-
  • нато-
  • конгрес

Турция започна да обсъжда това закупуване, след като видя, че искането ѝ за самолети F-16 от САЩ може да не проработи

Снимка: Shutterstock

Турция започна да обсъжда закупуването на 40 изтребителя Eurofighter Typhoon с европейски държави, след като видя, че искането ѝ за самолети F-16 от САЩ може да не проработи, заяви източник от турското министерство на отбраната в четвъртък.

Министърът на отбраната Яшар Гюлер заяви миналата седмица, че Турция води преговори с Великобритания и Испания за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon, въпреки че Германия възрази срещу идеята.

Гюлер е водил разговори по въпроса с британския си колега Грант Шапс в Анкара в четвъртък, каза източникът. Турция иска да закупи най-модерната, новопостроена версия на Eurofighter, добави той.

Членката на НАТО Турция поиска през октомври 2021 г. да закупи 40 изтребителя F-16 F-16 на Lockheed Martin Corp и 79 комплекта за модернизация на съществуващите си военни самолети.

Администрацията на президента Джо Байдън подкрепя продажбата на стойност 20 милиарда долара, но в Конгреса на САЩ има възражения относно забавянето на разширяването на НАТО от страна на Турция и състоянието на човешките права.

Турция информира НАТО, че ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство няма да бъде завършена до срещата на външните министри на алианса следващата седмица, което допълнително усложнява нещата.

"Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Първият ни избор са F-16... Но като се има предвид възможността да не получим положителен отговор в този продължителен процес, изтребителите Eurofighter Typhoon са най-подходящите алтернативи на F-16", каза източникът.

"(Длъжностните лица от) Великобритания казват, че биха могли да помогнат да се убеди Германия да отстъпи от възраженията си", добави той.

Изтребителите Eurofighter Typhoon са построени от консорциум от Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от Airbus (AIR). PA), BAE Systems (BAES. L) и Леонардо (LDOF.MI).

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: