Отидете към основна версия

3 531 162

Украйна получи 300 000 от обещаните снаряди

  • украйна-
  • снаряди-
  • нато-
  • кулеба-
  • брюксел-
  • отбранителна индустрия-
  • словакия-
  • роберт фицо

Кулеба призова за по-голямо съгласуване на отбранителната промишленост на Украйна и НАТО

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз е доставил около 300 000 от обещаните от него милиони снаряди на Украйна досега, заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в сряда, докато присъства на срещата на НАТО в Брюксел, предаде Ройтерс.

Говорейки пред репортери в кулоарите на събитието, Кулеба призова за по-голямо съгласуване на отбранителната промишленост на Украйна и НАТО, за да се гарантира, че Киев има доставките, от които се нуждае, за да победи Русия, която нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

"Трябва да създадем евроатлантическо общо пространство на отбранителните индустрии", каза Кулеба, добавяйки, че това ще гарантира както сигурността на Украйна, така и тази на самите страни от НАТО.

През последните няколко месеца Киев се ангажира със съгласуван стремеж да привлече водещи световни производители на оръжие да установят операции в Украйна, като част от стремежа си да диверсифицира зависимостта си от оръжия и боеприпаси, дадени от съюзниците си.

Кулеба отхвърли твърдението на журналист, че войната сега е в задънена улица, след като лятната контраофанзива на Украйна не успя да си върне значителни количества територия, окупирана от Русия.

"Няма патова ситуация", каза той, преди да премине към друг въпрос.

Кулеба каза още, че е имал "продуктивна" среща във вторник със словашкия външен министър Юрай Бланар.

Новоизбраният президент на Словакия Роберт Фицо обеща да спре военната помощ за Украйна, въпреки че по-късно поясни, че няма да блокира покупките на оръжие от частни компании.

"Той повтори, че центърът за поддръжка на украинската тежка техника ще продължи да функционира в Словакия. Договорите между украински и словашки компании, произвеждащи оръжие, ще продължат", каза Кулеба.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: