Отидете към основна версия

2 145 13

Израел отрича връзка с атакуваните кораби в Червено море

  • израел-
  • кораби-
  • хуси-
  • червено море-
  • даниел хагари

Според говорителя на израелската армия Даниел Хагари "един кораб е повреден много сериозно и е в критична ситуация"

Снимка: Инстаграм

Двата кораба, атакувани от йеменските хуси в Червено море, нямат връзка с Израел. Това каза на ежедневен брифинг говорителят на израелската армия Даниел Хагари, предаде ТАСС.

"Днес бяха изстреляни ракети към два търговски кораба, които нямат връзка с Израел. Единият кораб беше много сериозно повреден и е в критична ситуация, има опасност да потъне", каза той.

В същото време Хагари остро осъди тези действия на хусите и ги свърза с иранското влияние в региона, като изрази мнение, че подобни инциденти застрашават свободата на корабоплаването в региона.

„Това е наистина немислимо поведение на хусите, атаки срещу цивилни, използващи ирански оръжия. Това е иранска намеса в нашия регион, това е глобален проблем, регионален проблем, трябва да видим как светът реагира на това. Свободата на корабоплаването става опасна в този регион“, добави говорителят на израелската армия.

По-рано йеменските бунтовници хуси от движението Ансар Аллах атакуваха корабите Unity Explorer и Number 9 в протока Баб ал Мандеб, използвайки ракета и дрон. Бунтовниците твърдят, че това са израелски кораби и че атаката е извършена, след като екипажите на корабите са отхвърлили предупреждение. Ансар Аллах отбеляза, че ще продължат да възпрепятстват движението на израелски кораби в Червено и Арабско море, докато Израел не прекрати операцията си в ивицата Газа.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини