Отидете към основна версия

6 027 107

Кличко атакува Зеленски, превръщал Украйна в авторитарна държава

  • украйна-
  • киев-
  • виталий кличко-
  • володимир зеленски

В един момент вече няма да се различаваме от Русия, където всичко зависи от прищявката на един човек, заяви кметът на Киев

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Киев Виталий Кличко, бившият шампион по бокс в тежка категория, нанесе силен удар срещу украинския президент Володимир Зеленски, твърдейки, че страната се плъзга към авторитаризъм, докато войната ѝ с Русия продължава, предаде Фокс Нюз.

Кличко, който се сблъска със Зеленски след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., направи забележките по време на интервю за германския новинарски уебсайт Der Speigel, публикувано в петък.

„В един момент вече няма да се различаваме от Русия, където всичко зависи от прищявката на един човек“, каза Кличко пред изданието, според Kyiv Independent. Освен това той обвини кабинета на Зеленски, че гледа на кметовете като на пречка за централизацията на властта.

Кличко, който е кмет на Киев от юни 2014 г., похвали кметовете на Украйна за това, че са силните лидери, необходими за защита на своите граждани, като същевременно твърди, че Украйна до голяма степен е била лишена от лидери и е била дезорганизирана през първите месеци на войната.

Кличко също каза, че той и Зеленски не са разговаряли помежду си, откакто Русия нахлу в Украйна, знак за очевидния разрив между двамата.

Кличко и Зеленски имаха публична вражда през ноември 2022 г., когато кметът разкритикува президента за условията на аварийните приюти, които трябваше да помогнат на жителите с топлина и електричество на фона на руските бомбардировки.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: